HomeIzdvojenoJedna mala promjena u rutini može jako pomoći vašemu zdravlju

Jedna mala promjena u rutini može jako pomoći vašemu zdravlju

Čak i najmanje promjene u vašoj svakodnevnoj rutini mogu imati veliki utjecaj na vaše zdravlje. Jedna od takvih je da ubuduće počnete dan s vodom s limunom.

Specijalistica interne medicine Roxanne B. Sukol za Cleveland Clinic navela je sedam razloga zašto biste trebali razmotriti usvajanje ove izuzetno jednostavne navike.

Pomaže u probavi

Kiselina pomaže u razgradnji hrane i upravo zato je ima toliko u našem želucu. Limunska kiselina može posebno pomoći u nadopunjavanju razine želučane kiseline, koja često opada s godinama.

Hidratizira nas

Većina nas ne pije dovoljno vode. Ako stvorite naviku ispujanja vode s limunom svakoga dana, počet ćete dan na dobar način i to će vam vjerojatno biti poticaj da i ostatak dana pijete dovoljno tekućine.

Dobra za mršavljenje

Ljudi su skloni stvaranju navika. Promislite o utjecaju zamjene jutarnjeg soka ili kave s vodom od limuna. Ne samo jednom, već možda 20 puta mjesečno — i pomnožite to s 10 godina. Vaša struk će vam biti zahvalan.

Sprječava oksidaciju

Kao i sve voće i povrće, limuni sadrže fitonutrijente koji štite vaše tijelo od bolesti. Ovi fitonutrijenti imaju moćna antioksidativna svojstva koja sprječavaju oštećenje stanica od oksidacije, isti mehanizam koji uzrokuje rđu.

Pruža zdravu dozu vitamina C

Iscijedite pola limuna u vodu i dodat ćete tek šest kalorija svojoj prehrani. Osim toga, dobit ćete više od šestine vaše dnevne doze vitamina C, koji je potreban za zaštitu od oštećenja stanica.

Daje nam kalij

Vaše tijelo ne može funkcionirati bez kalija. Potreban je za komunikaciju živaca i mišića, prijenos hranjivih tvari i otpada te regulaciju krvnog tlaka. Voće i povrće, kao što je limun, važni su izvori kalija.

Pomaže u sprečavanju bubrežnih kamenaca

Voda s limunom pomaže spriječiti bolne kamence kod osoba koje imaju nedostatak urinarnog citrata (oblika limunske kiseline). Štoviše, povećani unos tekućine pomaže spriječiti dehidraciju — čest uzrok bubrežnih kamenaca.

Hoće li oštetiti moje zube?

Teoretski, limunska kiselina može oštetiti zubnu caklinu, ali ovdje ju razrjeđujete s vodom. Sve dok ne krenete konstantno sisati limune, trebali biste biti u redu.

n1info.hr/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI