HomeIzdvojenoJeste li znali da se PVC prozori mogu podesiti na zimski režim...

Jeste li znali da se PVC prozori mogu podesiti na zimski režim rada?

Prilikom ugradnje PVC prozora, majstori obično postavljaju standardni način rada, koji se često naziva “ljetnim”.

To je nešto što oni obično ne govore domaćinima, a može biti od koristi tokom zime. Metalne dijelove kao što su šarke, brave i sistemi zaključavanja, kao i sve pomične dijelove prozora potrebno je održavati povremenim čišćenjem i podmazivanjem posebnim uljem, barem jednom godišnje.

Ako želite postaviti PVC prozore na “zimski” način rada, ne trebate zvati majstora. Jednostavno otvorite prozorsko okno i locirajte vijak na strani gdje je ručka. Podesite ga imbus ključem. Okrenite vijak na bočnoj strani šarke prema unutra. Na taj način se reguliše sila pritiska prozorskog okvira.

Ako niste sigurni u kojem su trenutno načinu rada vaši prozori i vrata, jednostavno oknom stisnite list papira. Ako ga možete lako ukloniti, postavljeni su na “ljetni” način rada, ali ako se podere, onda su postavljeni na “zimski” način rada. Također, ne zaboravite vratiti “ljetni” način rada u proljeće. Nije preporučljivo ostavljati prozore i vrata u “zimskom” režimu cijelu godinu jer se opterećenje na gumu okvira znatno povećava, pa će se brzo istrošiti i uskoro ćete morati zamijeniti dijelove prozora, piše Jutarnji.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI