HomeTop 7Jusuf Nurkić klanjao Bajram u Srebrenici

Jusuf Nurkić klanjao Bajram u Srebrenici

Više od 300 muslimana iz Srebrenice i okolnih sela, klanjalo je bajram-namaz 16. juna u Bijeloj džamiji u Srebrenici, na Kurban-Bajram.

Bajram namaz sa Srebreničanima klanjao je i Jusuf Nurkić, reprezentativac Bosne i Hercegovine i košarkaš NBA lige.

Kurban-bajram označava vrhunac godišnjeg hodočašća hadža. Na ovaj dan žrtvuje se životinja, ovca, govedo ili koza, kao znak spremnosti poslanika Ibrahima da žrtvuje svog sina na Božiju zapovijed. Meso se dijeli obitelji i prijateljima i poklanja siromašnima.

“Svaki dan proveden u Srebrenici, a posebno Bajram je važan za nas. Važno je da smo zajedno, što nas uči da je jedinstvo najvažnija stvar i da je bitna blizina s onima kojim treba pomoći. Naš narod koji živi ovdje je pun emocija prema Srebrenici i da nije tih osjećanja, ovdje bi bilo jako teško živjeti. Mi smo ovdje zapostavljeni i zaboravljeni od politike i sistema, ali mi ćemo natjerati institucije BiH da rade više za Srebrenicu, kako bi nam svima bilo dobro”, rekao je imam Damir Peštalić.

On je takođe rekao kako je posebna čast da je “naš najbolji košarkaš Jusuf Nurkić došao da bude sa nama, da u Srebrenici klanja bajram-namaz”.

“On je naš ponos, naš veliki ambasador i ono što on radi je veliki doprinos za našu državu, a i za našu Srebrenicu. I prošle godine je Jusuf dolazio ovdje, organizovao školu košarke za djecu iz Srebrenice i Vukovara“, rekao je Damir ef. Peštalić, glavni imam u Srebrenici.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI