
Paradajz se danas može kupiti gotovo tokom cijele godine, ali proljeće donosi prve veće količine ovog popularnog povrća na pijace i u trgovine. Dok mnogi kupci biraju one najurednije i najsjajnije primjerke, stručnjaci upozoravaju da upravo takvi plodovi često dolaze iz uzgoja gdje se koristi veća količina pesticida.
Kako prepoznati paradajz pun pesticida?
Jedan od načina kako da prepoznate paradajz koji je tretiran hemijskim sredstvima jeste da ga presiječete i pogledate njegovu unutrašnjost. Stručnjaci su upozorili da ukoliko se u sredini pojavi žuti dio ili žućkaste pruge koje se šire kroz meso, postoji velika vjerovatnoća da paradajz sadrži ostatke pesticida.
Također, potpuno ujednačeni plodovi, koji djeluju kao da su rađeni po šablonu, rijetko dolaze iz bašte bez hemije. S druge strane, plod koji ima brazde, smeđe šare ili izgleda neujednačeno, najčešće je znak da paradajz nije prskan.
Upravo zbog sumnje u ispravnost industrijskog uzgoja, mnogi odlučuju da pokušaju sami uzgojiti ovo povrće. Ova biljka je čest gost u baštama i na balkonima, jer ne traži previše, a daje obilje plodova.
Isto tako, obratite pažnju da li su paradajzi iste veličine, da li izgledaju identično jer kako su kazali stručnjaci a potvrdili i uzgajivači, upravo ti plodovi povrća koji izgleda savršeno i jednako kao i svi ostali, sigurno je da prirodnim putem nisu takvi postali.
Jedan od savjeta koji se daje prilikom kupovine paradajza jeste da se ne kupuje pakovan jer je po nepisanom pravilu iz proizvodnje u kojoj su obilno korišteni hemija i pesticidi. Također, ovo skoro svima omiljeno povrće, odnosno paradajzi koji su puni pesticida imaju tvrdu i koru i sjajnu kao plastika, za razliku od domaćeg paradajza ne tretiranog hemijama koji ima mekšu koru.
Ako vam ovo povrće miriše to je onda dobar znak. Domaći paradajz ima prepoznatljiv miris, pogotovo oko peteljke. Industrijski uzgojeno povrće često nema nikakav miris. Iako na posljednjem mjestu nije manje bitno a to je da uvijek pitate prodavača za male “savjete”.
Pitajte ih gdje su uzgajali ovo povrće, kada je ubran i slobodno sebi dajte za pravo da pitate da li koristi hemiju. Oni prodavači koji prodaju domaće proizvode, dobro tretirane i koji prate njihov rast i razvoj, vrlo rado će odgovoriti na pitanje o tome kako su uzgajali i ponositi se time.
RTVSlon/ASinfo