HomeIzdvojenoKako u Tuzlanskom kantonu podržavaju mlade za ostanak u BiH: Poticaj za...

Kako u Tuzlanskom kantonu podržavaju mlade za ostanak u BiH: Poticaj za pokretanje biznisa

Poticaji za pokretanje poslovanja je svezastupljenija mjera u bh. privrednom sektoru koju vode prevashodno kantonalne i lokalne vlasti u cilju osiguranja egzistencije za mlade i njihovog ostanka u Bosni i Hercegovini.

Ovim se vodi i Tuzlanski kanton, a u posljednjem programu ujedinjeno je 13 gradova i općina, a jedinstveni cilj im je podrška mladim ljudima pri kreiranju poslovnih poduhvata u svojim lokalnim sredinama.

Osim gradova i općina u sve ovo je uključeno i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Služba za zapošljavanje TK i Investicijska fondacija IMPAKT koja ima i svoj inkubator, a svi učesnici su potpisali zajednički ugovor o saradnji.

Za tri godine više od 100 biznisa

Kantonalni ministar za kulturu, sport i mlade Damir Gazdić kaže da im je broj mladih koji su aplicirali za dosadašnje javne pozive bio osnovna vodilja za kreiranje novog programa.

“U prethodne tri godine imamo kreiran više od 101 mladi biznis poduhvat, a njihova održivost je iznad 95 posto. Mi ćemo nakon potpisivanja ugovora krenuti s raspisivanjem javnih poziva na području TK te se nadamo velikom odzivu mladih koji će svoje ideje pretočiti u javu i aplicirati. Svi mladi će proći određeni niz edukacija i imati mentorsku podršku tokom realizacije projekta”, kazao je Gazdić.

U prvom ciklusu, do kraja ove sedmice, bit će raspisan javni poziv za osam jedinica lokalne samouprave, a u drugom, u junu ili augustu za preostalih pet.

Prema riječima načelnika Teočaka Taiba Muminovića, ova općina već tri godine zaredom učestvuje u ovakvim projektima.

“U prvoj godini nismo bili sufinansijeri, ali kada smo vidjeli da ima zainteresovanih mladih mi smo i prošle i ove godine predvidjeli vlastito učešće u finansiranju ovog projekta. Ovo radimo jer želimo da damo poruku mladima da mogu razvijati vlastite ideje. Da mogu u vlastitim sredinama osmisliti projekat, a dosadašnje iskustvo je pokazalo da mladi imaju različitih ideja”, navodi Muminović.

Obuka za izabrane kandidate će biti realizovana od septembra do novembra ove godine, a za novčanu podršku se mogu prijaviti osobe između 17 i 35 godina.

“Općina Banovići već četvrtu godinu zaredom sarađuje sa Fondacijom Impakt na podršci i promociji poduzetništva. Imamo i konkretne razultate, a to je da smo u protekle četiri godine dobili 25 novih biznisa i više od 50 radnih mjesta. Ono što je važno i da svi ti biznisi ostaju aktivni, a čak se bilježi promjena oblika organizovanja iz obrta u dioničarsko društvo”, kazao je načelnik Banovića Bego Gutić.

Višestruka korist

Kada je riječ o Živinica, prošle godine je u tom gradu implementirano devet važnih projekata, a iz te lokalne zajednice navode da će oni sa sobom donijeti višestruku korist.

“Osim novih poslodavaca i privrednika u gradu će se stvoriti pretpostavka jedne pozitivne edukacije mladih privrednika i stvaranje pozitivnog trenda i okruženja i javnih poziva mladim ljudima da se bave biznisom. Da se interesuju za ovakve i slične projekte i da svoje kreativne ideje implementiraju u djelo”, smatra gradonačelnik Živinica Began Muhić.

Inače, Fondacija Impakt u projektu učestvuje značajnim sredstvima, a jedinice lokalne samouprave izdvajaju minimalan iznos od pet hiljada KM.

“Bitno je da ste mlada osoba od 18 do 35 godina sa minimalno srednjom školu i da imate poslovnu ideju. I ako je nemate, prijavite se mi ćemo vam pomoći da generišete poslovne ideje. Sredstva ne mogu dobiti poduzetnici koji apliciraju sa idejama iz ugostiteljstva i trgovinske radnje”, pojasnio je direktor investicijske fondacije Impakt Senaid Đozo.

U prethodne tri godine u inkubator je ušlo skoro 300 mladih, a 100 njih he podržano. Analiza za 2023. godinu je pokazala da ovaj program doprinosi lokalnom ekonomskom razvoju, kroz nova zapošljavanja i stvaranje novih vrijednosti.

klix/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI