HomeTop 7KALESIJA: Divlja deponija u naselju Vukovije Gornje pretvorena u izletište

KALESIJA: Divlja deponija u naselju Vukovije Gornje pretvorena u izletište

Naselje Vukovije Gornje nalazi se na jedanaestom kilometru saobraćajne dionice koja povezuje Kalesiju i Živinice. Na “dnu” naselja pored rijeke Gribaje, na lokalitetu zvanom “Hamitkuša” godinama je postojala divlja deponija. Postojanje divlje deponije nedaleko od prvih kuća u naselju ugrožavalo je stanovništvo. Usljed nelegalnog i neselektivnog odlaganja smeća došlo je do širenja neugodnih mirisa, razvoja raznih insekata, a u više navrata mještani su nailazili i na zmije.

Na sreću, danas je slika sa ove lokacije potpuno drugačija.

Naime, još 2020. godine u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona izrađen je projekat koji je uključivao sanaciju lokaliteta “Hamitkuša”, izgradnju izletišta/parka te uređenje korita rijeke Gribaje. Radovi na terenu počeli su potkraj prošle godine. Isti su nastavljeni u proljeće tekuće godine.

Izgrađen je park za djecu, postavljenje klupe i elementi za igru i zabavu, te je uređeno korito rijeke kako ista ne bi plavila u vrijeme obilnijih padavina i dodatno stvarala probleme mještanima. Ostalo je još vrlo malo posla da se uradi i da se izletište/park stavi u potpunosti u funkciju.

Iako radovi još nisu u potpunosti dovršeni već su zabilježeni i prvi posjetioci. Uglavnom su to lokalni mještani koji su oduševljeni što je konačno riješen jedan veliki problem u njihovom naselju.

Oni koji u narednom periodu budu posjetili ovo izletište sigruno se neće pokajati. Moći će uživati sa porodicom i prijateljima u miru i tišini, a pogled koji se za izletišta pruža na Sprečansku dolinu će sigurno biti najzanimljiviji ljubiteljima fotografije.

Super Portal / AS info

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI