HomeTop 7KALESIJA: Općinski načelnik upriličio prijem za akademika Mirka Pejanovića

KALESIJA: Općinski načelnik upriličio prijem za akademika Mirka Pejanovića

Općinski načelnik Sead Džafić upriličio je prijem za akademika Mirka Pejanovića te profesora dr. Amira Karića, profesora  Mustafu Spahića i profesora dr. Naila Kurtića gdje je sa njima razgovarao o knjizi “Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću” čija promocija je upriličena u prostorijama JU BKC „Alija Izetbegović“ u Kalesiji.

U vremenu kada imamo nasrtaje na našu državu i sa istoka i sa zapada, jako je bitno da govorimo o državi BiH o njenom priznavanju kroz historiju. Bosna i Hercegovina je država i to niko ne može osporiti, te je potrebno stalno govoriti o našem patriotizmu i svemu onom što smo kroz historiju prošli kako bi imali državu, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

On je kazao da je bitno pokazati svima da je akademik Mirko Pejanović u najteža vremena kada je izvršena agresija na domovinu BiH bio na strani pravde i istine, odnosno na strani rahmetli predjednika Alije Izetbegovića i svih građana koji su izabrali nezavisnu državu BiH.

Akademik Mirko Pejanović se zahvalio općinskom načelniku na prijemu istakavši da je ova knjiga nastala kao potreba da se pokaže svim negatorima onog što je očito da je Bosna i Hercegovina država i da ima svoju bogatu historiju koju niko ne može osporiti i koja ima svoje ime i granice. 

U knjizi “Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću” govori se o više sistema, perioda kroz koje država prolazi ali i značaju ulaska Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO, baveći se i samim Dejtonskim sporazumom, istakao je akademik Pejanović..

Nakon prijema u kabinetu načelnika kojem su prisustvovali i sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović, sekretar Općinskog vijeća Hajrudin Huseinović i savjetnik Rusmir Hasanović, upriličena je i promocija navedene knjige u sali BKC-a kojoj je prisustvovao i premijer Vlade Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić koji je govorio o bitnosti ove knjige, kao i druge bitne ličnosti iz političkog i javnog života Kalesije.

Akademik Mirko Pejanović je kroz svoj život pokazao svoj patriotizam prema domovini i cijeli njegov život je posvetio tome da bude koristan zajednici i obrazovnim ustanovama. Njegova djela koja je pisao cijeli svoj život su jedno bogastvo i to mi moramo čuvati za buduće generacije, rekao je premijer Kadrija Hodžić u svom obraćanju.

Prilikom posjete općinski načelnik Sead Džafić je uručio i poklon akademiku Mirku Pejanoviću kao i knjigu o Kalesiji njenim potencijalima, ljudima, te njenoj poljoprivredi, privredi i bogatoj historiji autora Fuada Halilovića.

Tekst i fotografije preuzete sa zvanične stranice Općina Kalesija

AS info

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI