HomeVijestiKladanjKLADANJ: Obilježena godišnjica Stuparskog i Mošuljskog odreda

KLADANJ: Obilježena godišnjica Stuparskog i Mošuljskog odreda

U subotu je u organizaciji Saveza antifašista i boraca NOR-a TK i Udruženja antifašista i boraca NOR-a općine Kladanj u naseljenom mjestu Plahovići obilježena manifestacija 79. godišnjice od boravka Vrhovnog štaba NOVJ-e i Josipa Broza Tita na području općine Kladanj. Manifestacija je i ove godine okupila veliki broj gostiju i članova udruženja antifašista iz cijele BiH i zemalja u regionu a program je počeo sa prigodnim obraćanjima zvanica i gostiju na platou ispred Spomen kuće.

Govornici su posebno naglasili značaj obiljažavanja godišnjice te su istakli značaj susreta sa onima koji su i sami dali veliki doprinos pobjedi nad fašizmom i borbom za slobodu a ponovljeno je i to da je upravo ovdje u Kladnju podstaknuto osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća BiH te je istaknuta važnost njegovanja kulture sjećanja i očuvanja zajedništva na realizaciji vrijednosti antifašizma.

Poslije govora prisutni su obišli i Spomen sobu u kojoj su sačuvani predmeti koji su korišteni u vrijeme boravka Josipa Broza Tita u Kladnju a svečanost je nastavljena obilaskom lokalita Titove pećine, polaganjem cvijeća i zajedničkim druženjem i ručkom članova udruženja i gostiju pored Spomen kuće.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI