HomeIzdvojenoKo će dobiti 200, a ko 600 KM: Veliki redovi za novčanu...

Ko će dobiti 200, a ko 600 KM: Veliki redovi za novčanu pomoć, ovo su uslovi

Pred ustanovama, posebno općinama. u Federaciji BiH koje izdaju CIPS-ove prijavnice boravka posljednjih dana su ogromne gužve.

Razlog tome je što građani prikupljaju potrebnu dokumentaciju kako bi ostvarili prava na jednokratnu novčanu pomoć Evopske unije.

Podsjetimo, javni poziv je dostavljen i općinama i gradovima, a otvoren je ponedjeljka, 23. oktobra do 10. novembra 2023. godine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Isplatu će upravo vršiti općine i gradovi, a pomoć će dobiti 109.000 domaćinstava.

Kako je ranije saopćeno, domaćinstva su podijeljena u četiri kategorije.

Četiri kategorije

Kategorija 1: Domaćinstva/kućanstva u kojima žive materijalno neosigurane i za rad nesposobne odrasle osobe koje nemaju prijeko potrebnih sredstava za izdržavanje, nesposobne su za rad i ne mogu osigurati sredstva za život po nekom drugom osnovu, a kojima je u 12. mjesecu 2022. godine isplaćeno pravo na stalnu novčanu pomoć prema propisima iz oblasti socijalne zaštite.

Kategorija 2: Domaćinstva/kućanstva u kojima žive djeca koja su ostvarila pravo na dječji dodatak po osnovu Zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kategorija 3: Domaćinstva/kućanstva u kojima su najviše dva člana korisnici prava na mirovinu po propisima o mirovinsko-invalidskom osiguranju u iznosu koji nije viši od iznosa zagarantovane penzije za 12. mjesec 2022. godine prema podacima Federalnog zavoda za mirovinsko- invalidsko osiguranje i to pod uvjetom da nisu korisnici razmjerne mirovine s inozemstvom i da nijedan odrasli član domaćinstva/kućanstva tokom 2022. godine nije ostvarivao dodatna primanja po osnovu radnog odnosa.

Kategorija 4: Domaćinstva/kućanstva u kojima su tokom prethodne kalendarske godine jedno ili više maloljetne djece, uslijed smrti ili nepoznatog identiteta drugog roditelja, živjeli sa samo jednim roditeljem koji u tom razdoblju nije ostvarivao prihode koji se oporezuju po propisima o porezu na dohodak ili nije ostvarivao primanja po osnovu radnog odnosa u iznosu višem od iznosa najniže plaće u Federaciji u 2022. godini (543 KM).

Gdje se prijavljuje

Prijave predaju u općinama, po mjestu prebivališta. Uz prijavu je potrebno još predati CIPS prijavnice svih članova domaćinstva, kućnu listu i dokaz o bankovnom računu jer je to način da sredstva budu uplaćena krajnim korisnicima. Korisnici penzija koji penzije primaju putem pošte, a nemaju otvoren račun u banci, u prijavnom obrascu trebaju navesti ime i prezime vlasnika računa, broj računa i naziv banke (nekoga od srodnika).

Kroz ovu pomoć bit će raspodijeljeno više od 60 miliona KM na nivou cijele Federacije BiH. Oni koji ostvare pravo, dobit će između 200 i 600 KM. Visina novčane pomoći ovisi o gore navedenoj kategoriji.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI