HomeIzdvojeno Komemoracija povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida

 Komemoracija povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, u prisustvu velikog broja domaćih i međunarodnih zvaničnika, u nekadašnjoj Fabrici akumulatora u Potočarima održava se komemoracija povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

Tokom komemoracije očekuje se obraćanje domaćih i međunarodnih zvaničnika kojima će odati počast za više od 8.000 ubijenih Bošnjaka u julu 1995. godine u tadašnjoj UN-ovoj zaštićenoj enklavi Srebrenica.

Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a Srebrenica”, zahvalio je preživjelim žrtvama genocida, majkama i ostalim gostima koji su danas u Potočarima.

“Hvala vam, što ste danas u Srebrenici. Hvala vam, što svojim prisustvom na današnjoj komemoraciji žrtvama genocida iznova svjedočite istinu o više od 8.372 nevine bošnjačke žrtve, nad kojim je u julu 1995. godine, nakon zarobljavanja od strane vojske i policije RS-a i pripadnika vojnih i paravojnih jedinica susjedne Srbije, u samo nekoliko dana, izvršen zločin genocida. Genocid počinjen nad civilima Srebrenice presudili su Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu, kao i drugi domaći i strani sudovi”, kazao je Fejzić.

Istakao je da je 11. juli, kao datum kada je počelo izvršenje genocida, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u mnogim državama svijeta svih prethodnih godina obilježavan kao dan javnog iskazivanja pijeteta spram žrtava i saosjećanja sa preživjelim članovima njihovih porodica.

“Tako je to i ove godine. S nama su danas mnogi naši dokazani prijatelji, osobe koje saosjećaju sa žrtvama genocida i koje svojim prisustvom u gradu u kome je genocid počinjen, ne dozvoljavaju da zločin i njegove žrtve budu zaboravljene, a čemu godinama teže počinioci i negatori genocida. Negiranje genocida počinjenog nad bošnjačkim civilima u Srebrenici, za koji su pred najvišim međunarodnim i domaćim sudovima osuđeni njegovi naredbodavci i mnogi počinioci, posljednja je faza izvršenja genocida”, rekao je Fejzić.

Naglasio je da su punih 29 godina politiku negiranja genocida sprovodile one snage koje su genocid osmislile i planirale i koje su godinama pružale utočište mnogim osumnjičenim i optuženim za najteže ratne zločine.

“Nažalost, uprkos zakonu koji zabranjuje negiranje genocida, mi imamo samo jednu potvrđenu optužnicu za negatora genocida. Jednu optužnicu, i nikad masovnije i intenzivnije negiranje genocida. Pravdoljubivi svijet osujetio je namjere takvih politika i 23. maja ove godine u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici prema kojoj će se 11. juli obilježavati kao Međunarodni dan refleksije i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine”, istakao je Fejzić.

Naglasio je da su žrtve genocida tako dobile međunarodno pravo na sjećanje, a njegovi počinioci i negatori i politike koje su ih podržavale, na njihovu žalost, mjesto na sramnoj strani historije.

Fejzić je rekao da se danas obraća i kao svjedok ratne i poratne golgote Bošnjaka koji su se 1995. godine našli u srebreničkoj enklavi, a koji je imao sreću da preživi genocid.

“Dug nas preživjelih prema žrtvama genocida obavezuje nas da se vraćamo u Srebrenicu, da u njoj ponovo gradimo život. Teško jeste, ali ako imate motiv, a naš motiv su, prije svega, mezari naših ubijenih članova porodica, podrška pravdoljubivog svijeta, bez obzira na vjeru, rasu i naciju. Naš motiv da gradimo život u Srebrenici, dragi prijatelji, ste i vi koji danas prisustvujete ovoj komemoraciji, kao i svi oni znani i neznani iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, Evrope i svijeta, koji svakog 11. jula stignu u Potočare kako bi iskazali poštovanje prema žrtvama genocida. I kad sve prođe, kada se svi koji su danas ovdje vrate svojim kućama, mi ćemo ostati u Srebrenici”, poručio je Fejzić.

Naglasio je da će oni nastaviti njihove živote i borbe.

“Kad svi odu ostat će neki dječaci u parku i na igralištu, kojima je jedina briga kako odigrati fudbalsku utakmicu. Dječaci koji su rođeni poslije genocida i uglavnom nose imena po svojim djedovima koji su nevini ubijeni 1995. Kad svi odete iz Potočara, mislite na njih i njihovu budućnost”, dodao je Fejzić.

– Zločini i presude –

Haški tribunal, Sud Bosne i Hercegovine te pravosuđa u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 54 osobe na 781 godinu i pet doživotnih kazni zatvora – za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine.

Od toga, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu je zbog genocida i drugih zločina počinjenih u Srebrenici osudio 18 osoba, kojima je izrečeno pet doživotnih kazni i 219 godina zatvora.

Na kaznu doživotnog zatvora za genocid su osuđeni Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Zdravko Tolimir, Vujadin Popović, Ljubiša Beara, dok su na kaznu od 35 godina zatvora osuđeni Radislav Krstić i Drago Nikolić.

Za druge zločine u Srebrenici MKSJ osudio je 11 osoba.

Sud Bosne i Hercegovine je zbog genocida i drugih zločina počinjenih u Srebrenici osudio 27 osoba na ukupno 446 godina zatvora. Zbog genocida je osuđeno 14 osoba na ukupno 243 godine zatvora, a za druge zločine počinjene u Srebrenici osuđeno je 14 osoba na 221 godinu zatvora, objavio je Detektor.ba.

– Pravosuđa Srbije i Hrvatske –

U Srbiji je osuđeno pet osoba na ukupno 68 godina zatvora za zločine u Srebrenici, od kojih su četvorica bivših pripadnika jedinice “Škorpioni” osuđeni zbog ubistava Srebreničana u Trnovu.

U Hrvatskoj su osuđena dvojica bivših pripadnika “Škorpiona” na po 15 godina zatvora.

Osim toga, deset optuženih za genocid i druge zločine počinjene u julu 1995. godine u Srebrenici zasad je nedostupno pravosuđu u BiH.

tip.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI