HomeIzdvojenoLoši Uslovi, Akušersko Nasilje I Korupcija Realnost U Porodilištima Širom BiH

Loši Uslovi, Akušersko Nasilje I Korupcija Realnost U Porodilištima Širom BiH

Loši uvjeti u porodilištima i akušersko nasilje i korupcija nisu rijetka pojava u bolnicama u Bosni i Hercegovini. Mahom se o tome govorilo putem društvenih mreža, ali sada, nakon višemjesečnog istraživanja i prikupljanja ispovijesti porodilja, udruženje Baby STEPS podnijelo je i krivične prijave protiv pojedinih ljekara.

“Nazovem muža i kažem mu: ‘malo popričaj sa doktorima’. Vidim da bez štele si apsolutno niko i ništa.”

Ovo je samo dio iskustva porodilje u Kantonalnoj bolnici Zenica. Iako je novac dala nije je zaobišlo traumatično iskustvo. Priča nam, uprkos tome
što nije bila spremna na prirodan porod, doktor je odlučio to učniti, kaže, na silu. Što je za posljedicu zamalo imalo njen gubitak vida i ugrožavanje života njene tek rođene bebe.

Porodilja iz kantonalne bolnice Zenica

“Umirem od bolova. Ukljucili su mi drip, jednostavno mene razguljuje. Ja njega molim da mi pomogne, jer ja više ne mogu. On je meni tu rekao ‘ako nastaviš da se dereš i galamiš ja ću skinuti rukavice i otići ću. Ja nisam mogla u tome svemu. Ja umirem od bolova. Molim ga da nešto ušini. Ja nisam mogla da presutim te bolove i ja sam nastavila sa urlanjem. On je skinuo rukavice i otišao, više se nikad nije pojavio.”

Sakupljajući ovakve i slične pismene i videozapise porodilja, Udruženje Baby steps, podnijelo je krivične prijave protiv ljekara zaposlenih upravo u Kantonalnoj bolnici Zenica.

AMILA TATAREVIĆ, Udruženje “Baby Steps”, Sarajevo

“Od ovih 52 iskustava izdvaja se nekoliko imena. Dva ili tri imena su prisutna u 80% slučajeva, što ukazuje na jedan šablonski pristup, kontinuirano kršenje prava porodilja ikontinuiranu korupciju. Porepoznaju se jako slične priče.”

Iz Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona potvrdili su da je krivična prijava zaprimljena.

“Utvrđeno je da je ovo Tužilaštvo, dana 25,09.2023. godine, od strane Udruženja BabySteps zaprimilo krivičnu prijavu protiv medicinskog osoblja u Kantonalnoj bolnici Zenica zbog korupcije i nesavjesnog liječenja. Na osnovu navedene prijave u ovom Tužilastvu formiran je predmet.”

Slično je i u drugim bolnicama, ističu iz Baby stepsa. Dugogodišnja istraživanja pokazala su da novčana nagrada za doktore i medicinsko osoblje iznosi u prosjeku oko 140 maraka. To nije u većini slučajeva garant boljeg tretmana, svjedoče porodilje iz drugih bolnica, koje je snimio Baby Steps.

“Vikao je da guram, a ja sam rekla da ne mogu da guram jer ne osjećam ništa. Tom prilikom me gurnuo jako i na grudi mi stavio kisik u nos i vratio se naprijed da mi gura stomak. Tad je izašla beba crna skroz, bez ičega. Prije toga mi nisu uradili ni ultrazvuk ni nista. U papirima stoji da je beba bila poprilčno okrenuta, ko fol oni bi mene na carski rez. Možda da sam tu kovertu dala prije.”

AMILA TATAREVIĆ, Udruženje “Baby Steps”, Sarajevo

“Nažalost, stanje nigdje nije dobro, dakle zaista je puno puno traumatičnih iskustava iz svih porodilišta u državi. Toga smo mi svjesni. Ne možemo izdvojiti nijedno da kažemo da je dobro da je čak i bolje od drugih. Dakle zaista je jako alarmantno.”

Iz kantonalne bolnice Zenica povodom krivičnih prijava neće se javno oglašavati i čekaju zvanične informacije Tužilaštva. Postavlja se pitanje zašto eventualne pritužbe, ali i pohvale za doktore i medicinsko osobe, umjesto u sandučiću koji se nalazi na odjelu ove bolnice, najčeće završavaju samo na fejsbuk grupama? Jedan komentar govori gorku istinu. Mi iz straha dajemo, oni uzimaju. I tako u nedogled, već decenijama.

BHRT/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI