HomeIzdvojenoMaja Halilović, biodizajnerica iz Tuzle osvojila zlatnu nagradu u Koreji za svoj...

Maja Halilović, biodizajnerica iz Tuzle osvojila zlatnu nagradu u Koreji za svoj kreativni izum

Maja Halilović, biodizajnerica iz Tuzle  je osvojila zlatnu nagradu u Koreji za svoj kreativni izum “biomaterijal iz organskog otpada: biosvijeća”. Domaćin dodjele nagrada bio je Korejski ured za intelektualnu svojinu (KIPO), a organizirala je Korejsko udruženje žena pronalazača (KWIA)

Korean Intellectual Property Office je ured za patente i zavod za intelektualno vlasništvo Južne Koreje i vuče korijene iz kasnih 1940-ih, ali je osnovan 1977. Maja je biodizajner, što znači da radim s organskim otpadom i živim jednoćelijskim organizmima kako bih inovirala nove biorazgradive materijale za potrebe dizajna.

Dobitnica je nagrade za inovativnu ideju ženskog poduzetništva i dobitnica Balkan Green Ideas BiH 2022. Izlagala u Londonu, Ljubljani, Brnu, Kelnu, Beogradu i nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini. Njen rad je izložen na Međunarodnom sajmu namještaja i interijera Imm Cologne u Kelnu u sklopu platforme Pure Talents za predstavljanje mladih dizajnera. Ima i radove koji su ušli u uži izbor za nominaciju za najbolji dizajn na Međunarodnom studentskom bijenalu.

Prošle godine  učestvovala je u programu Evropske prijestolnice kulture, gdje je držala predavanja, radionice, izložbe, te razgovore i diskusije sa umjetnicima, dizajnerima i naučnicima o biodizajnu.

Trenutno drži predavanja o svom istraživačkom radu iz oblasti biodizajna. Održava radionice i predavanja o proizvodnji biomaterijala, klimatskim promjenama, zelenom pranju, ekologiji, zero waste praksi. Maja također pomaže kompanijama da iskoriste svoj otpad u nove svrhe.

˝Drago mi je što sam imao priliku upoznati Maju na našoj Bosnia & Herzegovina Futures Foundation Futures Leaders Summit 2022 konferenciji prošle godine gdje je bila govornik. Njeno prošlogodišnje izlaganje možete poslušati na linku ispodu komentarima˝, napisao je Edhem Eddie Čustović, profesor na La Trobe univerzitetu u Melbourneu, jedan od osnivača BH Futures Foundation i bh. aktivista.

TIP.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI