HomeIzdvojenoMali heroj odrastao preko noći: Palestinski dječak volontira u bolnici i pomaže...

Mali heroj odrastao preko noći: Palestinski dječak volontira u bolnici i pomaže ranjenima

Djeca u Pojasu Gaze prolaze kroz najteži period u njihovim mladim životima. Svakodnevno su izloženi izraelskim napadima, gladi i smrti.

Unatoč svim nedaćama oni su se pokazali kao veliki borci. Dok djeca širom svijeta uživaju u djetinjstvu i imaju snove, ova djeca su odrasla preko noći i suočena su sa nezamislivim torturama, javlja Anadolija.

Dvanaestogodišnji Zekeriya es-Sersek, koji živi u Pojasu Gaze, gdje za genocid optuženi Izrael nastavlja svoje intenzivne napade, mali je heroj.

Do prije šest mjeseci igrao se sa vršnjacima, a danas trči i pomaže bolničkom osoblju koje svakodnevno prima desetine i stotine ranjenih i mrtvih.

Broj mrtvih i ranjenih nastavlja da raste svakim danom u Pojasu Gaze.

U regionu gdje su bombardovane bolnice, a postoji nestašica lijekova i sanitetskog materijala, medicinski timovi daju sve od sebe da zbrinu povrijeđene.

Palestinski dječak Zekeriya trči po bolničkim hodnicima, pokušavajući pomoći bolesnim i ranjenim. Zbog izraelskih napada morao je napustiti svoj dom i potražiti utočište u Deir el-Belahu. Tu radi kao volonter u bolnici Al-Aksa.

Obučen u plavi mantil, trči po bolničkim hodnicima i pomaže medicinskom osoblju u prihvatu i liječenju ranjenih.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine ubijena su najmanje 32.623 Palestinca, a 75.092 su povrijeđena.

Uz nastavak napada na civilna naselja, bolnice, škole i skloništa u koja su se sklonili raseljeni Palestinci od 7. oktobra 2023. godine, izraelska vojska također je spriječila ulazak humanitarne pomoći i osudila 2,3 miliona stanovnika Pojas Gaze na gladovanje.

Međunarodni krugovi, posebno organizacije Ujedinjenih nacija, pozivaju na proglašenje primirja u Gazi, gdje većina bolnica ne radi, nedostaje medicinskih potrepština, a vidljive su i bolesti izazvane glađu, žeđu i nedostatkom higijenskih sredstava.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, koji je u privremenoj presudi u januaru naredio Tel Avivu da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi zajamčio pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

faktor.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI