HomeIzdvojeno„Mali svijet“ Lukavac: Otvoren odjel za djecu s poremećajima u ponašanju

„Mali svijet“ Lukavac: Otvoren odjel za djecu s poremećajima u ponašanju

Ne tako davno, u osnovnoj školi u Tuzlanskom kantonu, maloljetnik je ranio svog profesora ispalivši više hitaca iz pištolja. Krivični zakon Bosne i Hercegovine nije precizan kada se radi o maloljetnicima, no jasno je da zatvorska kazna nije predviđena. Stoga se podliježe izricanju vaspitnih mjera. Upravo u svrhu rada sa djecom koja pokazuju sklonosti neprihvatljivom ponašanju i u cilju njihove prevencije, otvoren je odjel za preventivni i tretmanski rad s djecom s poremećajima u ponašanju pri Centru „Mali svijet“ Lukavac.

Prije nekoliko mjeseci, javnost u našem kantonu, ali i državi, potresla je vijest o pucnjavi u Osnovnoj školi Lukavac Grad. Trinaestogodišnjak koji je pucao na svog profesora je ubrzo uhapšen. Međutim, ostalo je pitanje šta dalje? Budući da se mlađi maloljetnici ne mogu krivično goniti, nužno je bilo iznaći adekvatno rješenje kako se nositi sa djecom sa poremećajima u ponašanju.

„Još uvijek su djeca i nemamo način da im adekvatno pružimo pomoć i podršku u smislu prevencije i tretmana. Na taj način smo Edukacijsko- rehabilitacijski fakultet, grad Lukavac i Centar Mali svijet, pronašli adekvatno rješenje da kroz preventivni, dijagnostičko- interventni tretmanski rad pružimo djeci koja imaju određene poremećaje u ponašanju“, objašnjava Lejla Kuralić-Ćišić, šefica Katedre poremećaji u ponašanju.

Stručnajci navode da se pod poremećajima u ponašanju podrazumijevaju neadekvatna i neprihvatljiva ponašanja koja krše norme. S tim je usko povezana i maloljetnička delinkvencija koja naposljetku dovodi i do kršenja zakona. Kako bi uspješno djelovali, iz Centra za ranu intervenciju „Mali svijet“ navode da koriste savremene metode koje spadaju u jedne od najučinkovitijih.

„Govorimo o neurofeedback tretmanima, odnosno metodama, metodama senzorne integracije, logopedskim tretmanima, tretmanima regulacije i učenja bazičnih i osnovnih vještina, tretmana gdje učimo preakademske i akademske vještine tako da cijeli taj ciklus tj. sistemsko rješavanje ima veliki procent uspješnosti u radu s djecom s poteškoćama u razvoju“, kazao je Almedin Imširović, direktor Centra za ranu intervenviju „Mali svijet“ Lukavac.

A svečanim potpisivanjem protokola o saradnji ozvaničen je početak rada odjela za preventivni i tretmanski rad s djecom s poremećajima u ponašanju pri Centru „Mali svijet“ Lukavac. U prvoj fazi projekat će se, kako navode nadležni, odnositi na djecu s područja grada Lukavac, no ubrzo potom, uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona, podići će se na kantonalni nivo.

„Angažovana su stručna lica u ‘Malom svijetu’, fakultet stoji iza toga i studenti i profesori će pratiti ovaj proces. Ja očekujem da ovo bude jedan mali pilot projekat koji će našoj lokalnoj sredini pokazati koliko mnogo možemo napraviti jednim fleksibilnim modelom“, kaže Edin Delić, gradonačelnik grada Lukavac.

U rad sa djecom koja imaju poremećaj u ponašanju planirano je da se uključe i studenti koji će realizirati svoje laboratorijske vježbe radeći s njima. Stručnjaci ističu da je tokom djelovanja bitno sagledati širu sliku budući da problem nikada ne dolazi sam, niti u jednini. A ono što je najvažnije od svega jeste steći povjerenje djece da govore o svojim problemima kako bi tretmani imali što bolje rezultate.

rtvslon/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI