HomeMagazinMatematički zadatak posvađao ekipu iz regije na Twitteru. Koji je tačan rezultat?

Matematički zadatak posvađao ekipu iz regije na Twitteru. Koji je tačan rezultat?

Ovih dana glavna tema na X-u u regiji je matematički zadatak. Korisnik X-a objavio je zadatak koji broji više od 200 hiljada pregleda u jednom danu i stvorio je pravu pometnju među korisnicima.

U komentarima, ispod objave redali su se različiti rezultati: “Rezultat je 1. Pritom, ja sam jako loš matematičar”; “Prvo zagrada, zatim množenje, zatim dijeljenje, pa razlomak”; “4. Ovo sam ja postavila prošle godine i bilo je svakakvih odgovora”; “Jedni kažu 1, drugi 4. Šta je tačno?”; “Meni izašlo 1/2. Možda smo učili neku drugu matematiku… Meni nisu jasna ova druga rješenja”, komentarišu ljudi. Šta je tačan rezultat: 1 ili 4? “Matematika nije bauk, ali mnogi ljudi ne znaju osnove matematike”, napisala je korisnica X-a Ivana, koja piše da je tačan rezultat 1, no ispod njenog komentara se nastavila rasprava.

“Ivana, bez ljutnje, ali nisi u pravu i više je štete sa ovim tvitom nego koristi. Dijeljenje i množenje su ravnopravne operacije i rade se redom. Rezultat jeste 4”; “Draga Ivana dobili ste rezultat jedan koji adekvatno pokazuje ocjenu vašeg znanja”, pišu joj ljudi. Jedan dečko objavio je postupak kojim je dobio da je odgovor na matematički problem 4.

A šta vi kažete? Koji je rezultat tačan: 1 ili 4?

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI