HomeIzdvojenoMeđunarodni dan sjećanje na žrtve holokausta: Pamtimo, ali “nismo izvukli pouku”

Međunarodni dan sjećanje na žrtve holokausta: Pamtimo, ali “nismo izvukli pouku”

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. Na ovaj dan 1945. godine, oslobođen je koncentracioni logor Aušvic – Birkenau. Crvena armija oslobodila je tada Auschwitz, u kojem je zatekla oko 7.000 preživjelih logoraša, među njima i 700 djece. Bio je to kraj jednog od najgorih horora u historiji čovječanstva, koji je trajao punih 1.689 dana, tokom kojih je industrijski ubijeno više od milion ljudi, većinom Židova.

Milione ljudi su nacisti i njihovi saradnici širom Evrope, u periodu između 1933. i 1945. godine, progonili, tretirali krajnje neljudski, lišili ih dostojanstva i na kraju ubili.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donijela zvaničnu Rezoluciju o obilježavanju toga dana. Rezolucija apeluje na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sjećanje na žrtve Holokausta. Takođe, Rezolucija ohrabruje razvoj obrazovnih programa čime se želi pokazati odlučnost da se pomogne u sprečavanju genocida u budućnosti.

Memorijalni centar Srebrenica obilježit će danas Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i organizira događaj na kojem će predstaviti muslimansko-jevrejsku mirovnu inicijativu u cilju promicanja međusobnog razumijevanja i dijaloga između jevrejske i muslimanske zajednice.

Palata Republike Srpske u Banjaluci sinoć je na tamnoj pozadini istaknula broj koji simbolizira 6.000.000 Jevreja stradalih u Drugom svjetskom ratu. Ispod broja je poruka “Pamtimo”, koja predstavlja učešće u svjetskoj kampanji sjećanja koju je Svjetski jevrejski kongres pokrenuo prije nekoliko godina, prenosi RTRS.

Međunarodni dan sjećanja na holokaust posebno se obilježava u evropskim zemljama u kojima je tokom Drugog svjetskog rata život izgubilo 53 miliona ljudi, uključujući gotovo 31 milion civila.

Povodom sjećanja na holokaust, oglasila se i Misija OSCE-a u BiH.

“Nezamisliva patnja Jevreja, Slavena, Roma i Sintija, osoba sa invaliditetom, seksualnih i vjerskih manjina, kao i mnogih drugih tokom jednog od najmračnijih poglavlja u istoriji čovječanstva služi kao težak ali neophodan podsjetnik da se ponavljanje takve nečovječnosti mora spriječiti. Nažalost, kao što možemo svjedočiti u Bosni i Hercegovini i širom svijeta, propustili smo da iz toga izvučemo pouku. Iako je neizreciva brutalnost Holokausta rezultirala pojmovima kojima se danas koristimo da bismo pokušali da razumijemo zločin genocida, još uvijek ne shvatamo u potpunosti istinske razmjere takvih užasa. Negiranje zločina, veličanje ratnih zločinaca, kao i uznemirujući rast broja incidenata motivisanih mržnjom i slučajeva govora mržnje, lokalno i globalno, često podrivaju naše pozive da se nešto slično ne dogodi „nikada više“ i pozive na bezuslovno odavanje priznanja i poštovanja za žrtve takvih zločina. Odjeci Holokausta naglašavaju našu individualnu i kolektivnu odgovornost da očuvamo i zaštitimo ljudska prava svih ljudi, bez obzira na njihovu etničku, rodnu, seksualnu, rasnu ili vjersku pripadnost. Putem obrazovanja, dijaloga i nepokolebljive predanosti pravdi i odgovornosti možemo spriječiti ponavljanje najtežih grešaka počinjenih u istoriji. Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini još jednom ističe svoju predanost borbi protiv svih oblika diskriminacije i netolerancije. Kao pojedinci, zajednice i vlade, moramo osuditi mržnju gdje god i kad god da se ona pojavi, istovremeno sarađujući na promovisanju empatije i poštovanja. Zajedno možemo napraviti korak ka budućnosti izgrađenoj na toleranciji i dostojanstvu”, poručuju iz OSCE-a.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI