HomeTop 7Mijenja se Zakon: Policija u TK će moći koristiti sredstva za nasilno...

Mijenja se Zakon: Policija u TK će moći koristiti sredstva za nasilno otvaranje vrata

Sa ciljem unapređenja sistema i poboljšanja cjelokupne sigurnosne situacije u Tuzlanskom kantonu, te adekvatne implementacije Zakona o policijskim službenicima Tuzlanskog kantona u praksi, a kako bi se otklonili i do sada uočeni nedostaci, na danas održanoj sjednici Vlada je utvrdila nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Tuzlanskog kantona.

Između ostalog izmjenama i dopunama se pruža mogućnost policijskim službenicima da primjenom policijskih ovlaštenja u zakonskim okvirima upotrijebe i sprej sa nadražujućom materijom, kao i sredstava za nasilno otvaranje vrata, ukoliko se procijeni da se sa istom može ostvariti zakoniti cilj.

Također osnažuju se profesionalni standardi i radna disciplina policije kako bi se policija dodatno ojačala stručnim kadrovima. Usklađuje se sistem prijema policijskih službenika sa Bolonjskim sistemom studiranja, te se uz skraćivanje rokova i ubrzanje cjelokupne procedure, dodatno povećava transparentnost postupka prijema policijskih službenika u radni odnos.

Uz navedeno Zakon o policijskim službenicima TK se usklađuje sa Uredbom o jedinstvenoj uniformi u FBiH, saopćeno je iz Službe za informisanje Vlade TK.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI