HomeIzdvojenoMir nikada bliže: Hamas i Islamski džihad se oglasili nakon UN-ove rezolucije...

Mir nikada bliže: Hamas i Islamski džihad se oglasili nakon UN-ove rezolucije o Gazi

Palestinski pokreti, Hamas i Islamski džihad, pozdravili su rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koju su sponzorirale Sjedinjene Američke Države o prekidu vatre u Gazi.

Prema palestinskoj novinskoj agenciji Samaa, Hamas je u saopćenju pozdravio rezoluciju.

“Pozdravljamo ono što je uključeno u rezoluciju Vijeća sigurnosti u vezi s trajnim prekidom vatre u Pojasu Gaze, potpunim povlačenjem (vojnih snaga) iz Pojasa Gaze, razmjenom zarobljenika, obnovom , povratak raseljenih osoba u mjesta njihova prebivališta, odbijanje bilo kakvih demografskih promjena u Pojasu Gaze ili smanjivanje njezina teritorija, te pružanje potrebne pomoći našim ljudima u Pojasu”, navodi se u saopćenju Hamas.

Hamas je izrazio spremnost na saradnju s posredničkim stranama za ulazak u indirektne pregovore o provedbi prijedloga koji su u skladu sa zahtjevima palestinskog naroda.

Hamas je u saopćenju također istaknuo nastavak nastojanja i zajedničke borbe za postizanje nacionalnih prava, uključujući pravo na povratak i samoopredjeljenje, a prije svega za “istjerivanje okupatora”, formiranje nezavisne palestinske države s al-Qudsom (Jerusalemom) kao glavnim gradom.

​Odvojeno, Islamski džihad pokret je objavio da “iako je rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a odobrena sa zakašnjenjem od više od osam mjeseci, slažemo se s onim što je navedeno u ovoj rezoluciji, posebno u pogledu otvaranja vrata, postizanja potpunog zaustavljanja agresije i nadiranja, te potpunog povlačenja neprijatelja iz Pojasa Gaze”.

Islamski džihad je dodao da je stajanje i otpor palestinskog naroda ono što tjera neprijatelja da se preda.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u ponedjeljak rezoluciju koju su izradile SAD u kojoj se pozdravlja prijedlog prekida vatre u Gazi koji je najavio predsjednik Joe Biden i poziva Hamas da ga prihvati. 14 članica Vijeća sigurnosti od 15 zemalja glasalo je za nacrt rezolucije, ali je Rusija s pravom veta bila suzdržana.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI