HomeVijestiMjesec straha i patnje u Turskoj i Siriji: Zemljotresi odnijeli više desetina...

Mjesec straha i patnje u Turskoj i Siriji: Zemljotresi odnijeli više desetina hiljada života

Na današnji dan prošlog mjeseca jug Turske su pogodila dva jaka zemljotresa. Prvi je bio jačine 7.8 po Rihteru, a ubrzo je uslijedio i drugi jačine 7.7.

Prema posljednjim podacima broj poginulih u razarajućim zemljotresima u Turskoj 6. februara približio se brojci od 46.000, saopćio je jučer turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu za televiziju “TRT”.

13.000 naknadnih zemljotresa

– Broj poginulih u Turskoj se popeo na 45.968. Od njih, 4.267 su državljani Sirije. Poslije prvog zemljotresa imali smo još 13.000 naknadnih potresa – rekao je Sojlu.

Potresi su bili toliko jaki da su se osjetili i u susjednim zemljama, najviše u Siriji, u kojoj je poginulo nekoliko hiljada ljudi.

Pritvor za 160 osoba

Sudovi u Turskoj odredili su pritvor za 160 osoba, za koje je utvrđena odgovornost u vezi s urušenim zgradama u zemljotresima pogođenim regijama na jugu zemlje.

Prema informacijama dopisnika Anadolije, u istragama koje je državno tužilaštvo pokrenulo u vezi s objektima srušenim u zemljotresima ili kod kojih je uočena promjena zoniranja, privedeno je više od 500 osumnjičenih osoba.

Među privedenima, za 160 njih je određen pritvor, 175 je pušteno na slobodu uz izrečene mjere zabrane, dok se za 132 još traga. Jedan dio osumnjičenih je pušten na slobodu.

Avaz / AS info

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI