HomeIzdvojenoMladi Sarajlija Anes Kunović ispisao historiju: Prvi UN-ov volonter na svijetu s...

Mladi Sarajlija Anes Kunović ispisao historiju: Prvi UN-ov volonter na svijetu s Downovim sindromom

Sarajlija Anes Kunović u 21. godini postao je prvi volonter na svijetu s Downovim sindromom. I tako ispisao historiju. Njegov život se razlikuje od života njegovih vršnjaka. Rođen je s Downovim sindromom, zbog čega je bio suočen s mnogim izazovima koji su utjecali na njegovo obrazovanje, adolescenciju i prihvaćenost u društvu.

Odskočna daska

Međutim, svaki izazov s kojim se susreo postao je odskočna daska za njegov uspjeh. Uz nepokolebljivu odlučnost i stalnu podršku svoje porodice i prijatelja, borio se za mjesto koje mu pripada u zajednici.

Anes danas obavlja funkciju u Odjelu za obrazovanje, kulturu i sport Općine Centar Sarajevo. Kao volonter UN-a, on ispunjava administrativne odgovornosti. Ima priznanje da je prva osoba s Downovim sindromom na svijetu koja je preuzela ulogu volontera Ujedinjenih naroda kroz “Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu 2” (ReLOaD2), projekta koji finansira Evropska unija, a provodi Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Ova jedinstvena prilika pružila mu je dragocjeno radno iskustvo.

– Imam divne kolege. Marljivo izvršavamo svoje zadatke, ali dijelimo i vesele trenutke i smijeh. Moje obaveze su unos podataka u tabele, distribucija dokumenata raznim odjeljenjima na potpise, prisustvovanje sastancima kod načelnika, doček gostiju, a povremeno učestvujem i na sjednicama Općinskog vijeća – rekao je Kujović.

Optimista sam

Izražava zadovoljstvo zbog znanja stečenog tokom svog mandata u Općini Centar Sarajevo. Međutim, kao i njegove kolege, on se susreće s određenim zadacima za koje će mu možda trebati malo više vremena.

– Pisanje izvještaja može biti pomalo izazovno za mene, ali sam optimista da ću to savladati u dogledno vrijeme – dodao je.

“Plaće” za vozački ispit

Anes redovno prima naknadu za svoj volonterski rad, koji odmilja naziva svojom „plaćom“. Ovom zaradom namjerava da pokrije troškove svog vozačkog ispita i na kraju kupi automobil.

– Stažiranje je donijelo velike promjene Anesu. Povećalo mu se samopouzdanje, razvio je kritičko razmišljanje i mnogo je odgovorniji prema poslu nego prema školskim obavezama. Sretan je jer zaista gradi prijateljski odnos s kolegama na poslu koji su centar njegovih svakodnevnih priča – rekla je Anesova majka Sevdija.

22 mlade osobe širom BiH stažirale su do sada u okviru programa ReLOaD2, uključujući četiri osobe s invaliditetom.avaz/ASInfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI