HomeTop 7Muhamed iz Tuzle govori 56 jezika: Važno je imati želju, a ja...

Muhamed iz Tuzle govori 56 jezika: Važno je imati želju, a ja sam je imao

Ovaj momak iz Tuzle već godinama oduševljava svijet jer govori čak 56 jezika, a mnogi kažu da je ta brojka i veća, više od 70 jezika. Da je u pitanju jedinstveni genije govori i činjenica da je već sa 16 godina obavljao funkciju opštinskog odbornika.

Mešić je pravnik, hebreist, japanolog, ali i trenutno savjetnik makedonskog predsjednika, Đorđa Ivanova. Dobitnik je i prestižne nagrade “Brainswork Make a Difference Award” 2010. godine u Beču.

Važno je imati želju, a ja sam je imao. Silna ljudska volja je čudo – ona je najčešće glavni “krivac” za naše uspjehe. Svijet na drugim jezicima izgleda drugačije, dok sva ta različita razmišljanja na stranim jezicima imaju sposobnost da stvore sasvim drugačiju sliku nego samo na jednom jeziku.

Jezički genije kaže da samo treba naći način kako da savladate gradivo, “i ako ste dovoljno uporni, uspjeh je neminovan”.

Muhamedu je u prosjeku potrebno dvije to tri nedelje za svladavanje elementarne komunikacije i osnova jezika.

Što više jezika govorimo, lakše je učiti ostale, jer su jezici dosta povezani i dobar dio njih imaju sličnosti. Od 360 dana u godini ja više od 200 provodim u avionu. Uvijek putujem na razna predavanja, seminare, obuke… Ali ne žalim. Shvatio sam da je potrebno biti žrtva ako želite uspjeti i ja to, zaista, jesam.

Zato svima savjetujem da ne žale sebe ako hoće da žive svoj film i budu svoji.

Važno je imati cilj i raditi na ostvarenju istoga, a rezultat dođe sam po sebi – poručio je Mešić za Al Jazeeru.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI