HomeIzdvojenoNa današnji dan održan referendum o nezavisnoj Bosni i Herecegovini

Na današnji dan održan referendum o nezavisnoj Bosni i Herecegovini

Prije 32 godine, 29. februara i 1. marta 1992. godine, održan je referendum o nezavisnoj Bosni i Herecegovini. Glasali su punoljetni građani Socijalističke republike Bosne i Hercegovine a jedino referendumsko pitanje je bilo:

“Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

Od ukupnog broja glasača 3.253.847 na republički referendum za utvrđivanje statusa Bosne i Hercegovine izašlo je i glasalo 64,31% građana s pravom glasa, a od toga je 99,44% glasalo “za” suverenu Bosnu i Hercegovinu. Rezultati referenduma omogućili su i međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine kao nezavisne države.

Srpska demokratska stranka bojkotovala je referendum i u mnogim mjestima u kojima je ona kontrolirala, nije bilo dozvoljeno otvaranje glasačkih mjesta.

BiH je, 1. marta 1992., proglasila svoju nezavisnost

BiH je tako, 1. marta 1992. godine, proglasila svoju nezavisnost. Nakon toga su srpske paravojne formacije, kao odgovor na referendum, postavile barikade u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima u kojima je došlo i do oružanih sukoba.

Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države, priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih nacija. Nažalost, u isto vrijeme oružani sukobi u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine prerasli su u pravi ratni požar, koji je uzrokovao ogromne ljudske žrtve i patnje, kao i materijalna razaranja.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI