HomeIzdvojenoNa današnji dan: U nesreći u jami Begići-Bištrani poginula četiri rudara

Na današnji dan: U nesreći u jami Begići-Bištrani poginula četiri rudara

Na današnji dan 54. umro rimski car i historičar Klaudije I Tiberije Druz. Prema predanju, uzrok njegove smrti bile su otrovne pečurke koje mu je dala njegova žena Agripina da bi obezbijedila prijesto za svog sina iz prethodnog braka Nerona. Tokom Klaudijeve vladavine od 41. područje južne Engleske organizovano je kao rimska provincija. Napisao je historiju Rima i autobiografiju.

1884. Londonska četvrt Greenwich ustanovljena je kao univerzalni (nulti) meridijan od kojeg se računaju geografske dužine i vremenske zone na Zemlji.

Umro engleski glumac

1905. Umro engleski glumac Henry Irving, jedan od najvećih tragičara 19. vijeka, prvi glumac kojem je 1895. dodijeljena plemićka titula.

1923. Turski parlament proglasio je Ankaru, bivšu Angoru, prijestolnicom Turske. Od 1919. Angora je sjedište narodne vlade Mustafe Kemal-paše. 1930. Angora mijenja ime u Ankara.

1925. Rođena Margaret Hilda Roberts, poznata kao Margaret Thatcher. Godine 1979. postala je prva žena premijerka u historiji Velike Britanije. U novembru 1990. podnijela je ostavku.

1977. Četiri Palestinca otela su iznad Mediterana avion njemačke kompanije Lufthansa koji je letio iz Mallorce i preusmjerila ga u Mogadiš u Somaliji. Njemački komandosi uspješno su savladali otmičare i oslobodili putnike 17. oktobra.

1988. Laboratorijsko ispitivanje je pokazalo da je Torinski pokrov, u kojem je, prema vjerovanju mnogih kršćana, sahranjen Isus Krist – lažan i da potječe iz srednjeg vijeka.

1993. Sud u Hamburgu proglasio je krivim Nijemca Güntera Parchea zbog ranjavanja nožem jugoslovenske teniserke Monike Seleš. Osuđen je uslovno na dvije godine zatvora.

Britanski supersonični automobil

1997. Britanski premijer Tony Blair susreo se sa liderom Sinn Féina Gerryjem Adamsom. To je bio prvi susret britanskog premijera i lidera Sjeverne Irske nakon više od 70 godina.

1997. Britanski supersonični automobil je prvi uspio da na tlu probije zvučni zid, postigavši brzinu od 1.222,7 kilometara na sat.

1998. Nakon sedmodnevnih intenzivnih pregovora i pod prijetnjom vojne intervencije NATO-a, predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević prihvatio je dolazak Verifikacione misije OSCE-a koja će pratiti provođenje rezolucije UN-a o Kosovu od 23. septembra i vazdušnu posmatračku misiju nad Kosovom.

Teroristički napad

2000. U terorističkom napadu na američki vojni brod u jemenskoj luci Aden poginulo je 17 mornara. SAD su za napad optužile saudijskog državljanina u egzilu Osamu bin Ladena.

2000. Janko Janjić izvršio samoubistvo aktiviranjem ručne bombe tokom pokušaja snaga SFOR-a da ga uhapse. Janjić je optužen za ratne zločine počinjene 1992. i 1993. u Foči.

2005. U napadu 300 islamskih ekstremista na Naljchik, glavni grad sjevernokavkaske ruske Republike Kabardino-Balkarije, poginula su 92 terorista, 33 pripadnika organa reda i 12 civila, a ranjeno je više od stotinu osoba.

2006. Ban Ki-moon, bivši šef južnokorejske diplomatije, izabran je za generalnog sekretara UN-a, osmog od osnivanja UN-a.

2013. Više od 115 hodočasnika izgubilo je život u stampedu na mostu na rijeci Sind, kod hinduističkog hrama Mandula Devi, u centralnoj Indiji, tokom Navaratra festivala.

2015. U nesreći u jami Begići-Bištrani Rudnika mrkog uglja Kakanj smrtno su stradala četiri rudara, a dva su ozlijeđena.

Avaz / AS info

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI