HomeIzdvojenoNa pomolu veliki zaokret: Wizz Air se vraća u Tuzlu!?

Na pomolu veliki zaokret: Wizz Air se vraća u Tuzlu!?

Wizz Air je napustio Tuzlu i maknuo čak dva bazirana aviona, te je spao na tek devet letova na tri linije ove zime. Ovog ljeta broj letova će biti i manji, njih tek osam na tri linije. Tuzla je pokušala sa minijaturnom noname grčkom kompanijom Lumiwings koja je operirala 10 letova na pet linija.

No, ona je imala veoma loš load faktor, te je sav novac spržila nakon samo dva mjeseca i krajem februara prestala sa operacijama. Novac se potrošio i nepovratno se izgubilo povjerenje putnika.

Povratak Wizz-a i Ryanaira?

Je li Lumiwings bio greška? Jeste. Sve je napravljeno navrat-nanos bez ozbiljne analize. Kompanija je letjela pogrešne i potpuno nepoznate destinacije, kompanija je imala loš pristup operacijama pa je sa prodajom karata krenula tek dvije sedmice prije prvog leta kada se većina potencijalnih putnika već drugačije snašla. Kompanija je krenula u najmršavijem dijelu godine umjesto od aprila kada bi bilo daleko više putnika, nije promptno reagirala pa nije smanjila broj operacije od 7. 1. čime bi imala dovoljno novaca za operacije do kraja marta, odabir aviona bio je loš (Embraer E190 ili E195 bi bio daleko bolja opcija).

Šta je alternativa Tuzli? U prvom redu vratiti Wizz Air što će se vjerovatno i desiti. Postoje neke nezvanične informacije da bi se Wizz Air mogao vratiti u Tuzlu sa bar jednim baziranim avionom. Ako ne, bar povećati broj linija i frekvencija Wizz Aira na bar pet linija, sa nekih 12-15 letova sedmično. Što je svakako realno, piše Zamaaero.

Tuzla se mora ozbiljno potruditi vratiti Ryanair sa bar 3-4 linije i nekih 7-8 sedmičnih letova. Ovo nije nemoguće, pogotovo sada kada je ukinuta taksa od 1,50 eura.

Još je bitnije dovesti Pegasus sa linijom iz Istanbula. Ovo je itekako realno. Aerodrom Sabiha je otvorio drugu pistu pa je ekspanzija Pegasusa moguća, a kompanija dobija značajan broj aviona. Stoga je usporena ekspanzija prekinuta. Ova tri prijevoznika su svakako realna. Oni bi jako lako mogli u Tuzlu dovesti nekih 21-26 sedmičnih letova. To je bitno manje nego u ljeto 2023. kada je Tuzla imala duplo više, tj. 48 letova, ali i bitno više nego sada kada će ih imati 8-12.

Mogao bi stići i Norwegian?

Ne bi bilo nerealno da se Tuzla u budućnosti potrudi oko dolaska Norwegiana (Stockholm, Oslo, Copenhagen), Transavie (Paris Orly, Amsterdam ili Eindhoven) ili pak Austriana (Beč). Manje vjerovatno, ali ne i nevjerovatno je dolazak easyJeta, Swissa ili Turkisha. Sve ovisi o novcu kojim raspolaže Tuzla i koji može dati kompanijama.

Ove godine Tuzla će imati duplo veći broj chartera za turiste. Naime, Freebird je povećao broj letova za Antalyu sa dva na tri, a Tailwind je pokrenuo jedan sedmični let također za Antalyu. Jednako tako Tuzla bi morala privući letove za bar Bodrum, kasnije i Dalaman u Turskoj.

Tuzla bi morala imati i letove na bar 1-2 grčka otoka poput Herakliona, Rodosa, Krfa, Kosa, Santorinija, Mikonosa… Uputno bi bilo imati i letove za Hurghadu u Egiptu (Air Ciaro leti iz Hurghade za Sarajevo i Banju Luku), te za Tunis.

Sa ovim charterima Tuzla bi mogla imati nekih 30-35 letova, ni blizu prošlogodišnjih 50, ali ipak ta brojka bi bila značajna, navodi Zamaaero.


tip/ASInfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI