HomeIzdvojenoNa vidjelo izlazi loše stanje u Elektroprivredi: Gubitak do septembra je 50...

Na vidjelo izlazi loše stanje u Elektroprivredi: Gubitak do septembra je 50 miliona KM, biće još veći

Elektroprivreda BiH u periodu januar-septembar 2023. godine, ostvarila je negativan finansijski rezultat u iznosu oko 50 miliona KM, saopćeno je iz ove kompanije. A, kako navode, trend negativnog poslovanja uzrokovanog energetskim, cjenovno-troškovnim i drugim okolnostima, biće nastavljen i do isteka godine.

“Finansijski gubici kompanije čije je funkcionisanje od fundamentalne važnosti za očuvanje integriteta i stabilnosti elektroenergetskog sistema, posljedica su poremećaja na tržištu električne energije, značajnog smanjenja obima tržišne prodaje i nemogućnosti ostvarenja projeciranih prihoda u oblasti trgovine. Negativno poslovanja uzrokovano je prvenstveno kontinuiranim smanjenjem isporuka uglja iz rudnika Koncerna EPBiH u periodu 2020-2022.godina, koje je nastavljeno i do septembra ove godine, povećanjem cijene uglja i troškova njegovog prijevoza,smanjenjem proizvodnje električne energije i bilansnih viškova kojima su, plasiranjem na tržištu, nadoknađivane razlike u odnosu proizvodna – prodajna cijena za javno snabdijevanje”, kažu iz Elektroprivrede.

Oni su se dalje u saopćenju dotiču i cijena električne energije.

“Cijene električne energije u okviru javnog snabdijevanja koje su aktuelne od 01.januara 2015. godine do sada, bile su uz pouzdanost u Elektroprivredu BiH i stabilno snabdijevanje koje je kompanija garantovala, presudan faktor u opredjeljivanju kupaca za povećanje potrošnje električne energije za potrebe grijanja i hlađenja. Ovaj trend koji se posebno manifestovao u vrijeme globalne energetske krize i nekontrolisanog rasta cijena drugih energenata zadržan je i s tendencijom je povećanja upravo zbog tarifnih stavova, koji su prema istraživanjima Eurostata među najnižim u Evropi”, naveli su oni.

Dalje navode da se na finansijsko polsovanje kompanije odrazilo i limitiranje ili ograničavanje rasta cijena u okviru tržišnog snabdijevanja na maksimalnih 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, koje je na snazi od januara 2022.godine.

“Elektroprivreda BiH je u februaru ove godine, informisala Vladu FBiH i resorno ministarstvo o sagledavanju finansijskog položaja kompanije za period februar-decembar 2023.godine, uz navođenje uzroka koji bitno utiču na poslovanje. Vlada FBiH i resorno ministarsvo su informisani o neizbježnom negativnom finansijskom poslovanju kompanije u toku godine. Uprkos navedenim i drugim razlozima koji su predstavljali opterećenje u funkcionisanju kompanije i izazvali negativne finansijske efekte, Elektroprivreda BiH je obezbjeđivala stabilno i pouzdano snabdijevanje svojih kupaca električnom energijom bez reduciranja u isporuci, izmirivala sve zakonom propisane obaveze i ugovorene obaveze prema kupcima i dobavljačima”, zaključili su.

tuzlanski.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI