
Iftar je najbolje početi toplom supom koja će ugrijati stomak i spriječiti neugodna nadimanja poslije obroka. Također je dobra za hidrataciju nakon posta.
Mi vam donosimo recept za supu od leće.
Sastojci:
2 glavice crvenog luka
2 kašike maslinovog ulja
1 paprika
4 čehna bijelog luka
125 gr obarene leće
600 ml vode
Lovorov list
So, biber
Priprema:
U tavu uspite ulje, stavite luk i svježu ili zamrznutu crvenu papriku kojoj su odstranjene sjemenke. Dinstajte 30 minuta na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Dodajte bijeli luk i kuhajte narednih deset minuta. Ostavite na stranu da se ohladi.
U međuvremenu, u šerpu stavite vodu s dva lovorova lista i dodajte leću. Pustite da provri, a zatim neka se lagano kuha 15 minuta, ili dok zrna leće ne postanu mekana. Kada je kuhano skinite sa šporeta i izvadite listove lovora.
Skinite kožicu sa paprike, bijelom luku odstranite ljusku, a zatim sjedinite papriku, luk i bijeli luk sa lećom i tečnošću u kojoj se kuhala. Sve uspite u blender, kako biste dobili kremastu masu. Posolite je i dodajte biber.