HomeIzdvojenoNajmanje desetero djece u Gazi umrlo od gladi koju je izazvala izraelska...

Najmanje desetero djece u Gazi umrlo od gladi koju je izazvala izraelska opsada

Ujedinjene nacije su izvijestile da je najmanje desetero palestinske djece umrlo od gladi u Gazi. Visoki dužnosnik Ujedinjenih nacija je prije toga upozorio da su oštra izraelska ograničenja pomoći, koja ulazi u Pojas, stvorila “glad koju je izazvao čovjek”.

Christian Lindmeier, glasnogovornik UN-ove zdravstvene agencije, kazao je da se može očekivati da će broj djece umrle od gladi u Gazi da raste.

“Hrana i zalihe su toliko rijetki da vidimo da će se dešavati ovakve stvari, a ulazak hrane je namjerno prekinut”, kazao je Lindmeier.

Među cjelokupnom populacijom od više od 2,2 miliona ljudi u Gazi, svaki četvrti se suočava s katastrofalnim razinama nesigurnosti hrane, prema Uredu UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova.

Otprilike 1,17 miliona Palestinaca suočava se s “hitnim” nivoom nesigurnosti hrane, a situacija za još 500.000 je “katastrofalna”, prema glasnogovorniku OCHA-e Jensu Laerkeu.

Ranije ove sedmice, glavni komesar UN-ove agencije za palestinske izbjeglice Philippe Lazzarini rekao je CNN-ovoj Christiane Amanpour da su dugotrajne inspekcije pomoći, poteškoće u distribuciji pomoći širom ruševina punog pojasa i nestašica pomoći proizveli haotičnu situaciju.

CNN je ranije izvijestio o Palestincima koji jedu travu i piju zagađenu vodu kako bi pokušali preživjeti u sjevernoj Gazi, gdje je Izrael koncentrirao svoju vojnu ofanzivu u ranim danima rata.

klix/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI