HomeIzdvojenoNakon više od 140 godina, zatvara se Rudnik mrkog uglja Zenica zbog...

Nakon više od 140 godina, zatvara se Rudnik mrkog uglja Zenica zbog neisplativosti

Iako se dugo pričalo o tome šta i kako sa Rudnikom mrkog uglja Zenica, čiji radnici su skoro svakog drugog mjeseca obustavljali proizvodnju zbog neisplaćivanja plaća, sada je situacija jasna. Rudnik mrkog uglja Zenica se zbog neisplativosti zatvara, objavio je BHRT.

– Udaramo samo u zidove, niko ništa nije kriv, a ispaštaju ti ljudi koji su čitav život posvetili tom rudniku – kazao je rudar Alija Selman.

Riječi su ovo zeničkog rudara koje najbolje opisuju situaciju posljednih nekoliko godina u Rudniku mrkog uglja Zenica. Nakon mnogih radničkih neposluha, protesta pred Vladom i raznim institucijama, ipak sada se tome čini se približava kraj.

Ako je suditi prema najavama iz vladajućeg društva kroz najavu novog zakona, nakon više od 140 godina kopanja uglja, Rudnik mrkog uglja Zenica stavlja ključ u bravu.

– Mislim da javnost ne zna da je Rudnik Zenica trebao da ode u stečaj ili bude zatvoren prije nekoliko godina iz mnogih tehnoloških razloga – vukao je Elektroprivredu BiH u minus, imao blizu 850 uposlenih radnika… Možda javnost ne zna da je ova EPBiH zbirnula 199 radnika iz tog rudnika i platila 42 miliona KM iz svog budžeta da bi započeli proces pravedne tranzicije. Želimo spasiti EPBiH i zbrinuti rudare. Nijedan rudar neće ostati bez posla – kazao je Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Iz Elektroprivrede BiH je odgovoreno da će jednom broju radnika biti ukazana pomoć za odlazak u prijevremenu penziju.

– Radnicima će kroz Program zbrinjavanja biti ponuđena radna mjesta u drugim rudnicima i biće poduzete i sve druge aktivnosti kako bi proces tranzicije bio proveden na human način – dodali su.

Iako skeptični, rudari ističu – za ono što je predviđeno Zakonom o zatvaranju rudnika će se boriti. Podsjećaju da od marta u ovom rudniku proizvodnja je svakako bila obustavljenja. Od skoro 600 rudara na održavanju jame je radilo samo 200 i nisu primili plaće.

– Dobili smo nacrt zakona i on je dosta povoljan za uposlenike rudnika, međutim što nas zabrinjava je lijenost, sporost, tromost Vlade, vladajućeg društva i Ministarstva, da jednostavno ne ispoštuju – kazao je rudar Alija Selman.

Nedžad Duraković iz Sindikata RMU Zenica, istakao je da ulaze u treći mjesec otkako plaće ne zarađuju ni tople obroke.

– Tako da vjerujem kulminacija sve teške situacije koje je zadesila RMU Zenica se može očekivati u nekom narednom periodu – dodao je.

Zatvaranje priče oko zeničkog rudnika pokreće i glasnije priču o energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji energetskog sektora i način na koji se planira uraditi.

– Kako oni zamisljaju ovaj proces kako su oni nazvali tranzicije i dekarbonizacije samog prelaska na obnovljivi izvor energije, neisplaćujući, ne držeći se svojih osnovnih obaveza, a to je osiguranje osnovnih uvjeta za rad, a to su plaće – kazao je Duraković.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH, rekao je da je ovo prijevremeno zatvaranje rudnika mrkog uglja Zenica, “jer kad se sagledaju ti procesi za tranziciju energetskog sektora, za rudnik Zenica je to trebalo uraditi u periodu od 2028-2030 godine”.

– Nemamo mi problem, potpuno smo svjesni da je dekarbonizacija to globalno opredjeljenje, ali ono što zabrivanja je spremnost društva za jedan tako kompleksan proces – naveo je Husić.

tuzlalive/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI