HomeMagazinReceptiNe možete dočekati da tijesto naraste? Isprobajte recept za najbrže i najmekše...

Ne možete dočekati da tijesto naraste? Isprobajte recept za najbrže i najmekše pecivo

Ako volite domaća mekana peciva, ali ne možete čekati da tijesto naraste, isprobajte ovaj jednostavan recept. Možete ih obogatiti hrenovkama kao u ovom receptu ili puniti nekim drugim nadjevom.
Možete ih praviti i bez maslaca, ali na ovaj način će biti mekše i slasnije.

Sastojci za tijesto su:

jedna kašičica soli

600 grama mekog brašna

200 mililitara jogurta

200 mililitara mlijeka

100 mililitara ulja

100 grama maslaca

jedna vrećica kvasca

jedna vrećica praška za pecivo

jedna kašičica šećera

hrenovke

Sastojci za premazivanje i posipanje:

jedno žumance

dvije kašike mlijeka

sol

sjemenke susama, lana ili ćurekota

Priprema:

Najprije ugrijte mlijeko pa dodajte šećer i kvasac. Ostavite nekoliko minuta da naraste. U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Nakon toga sipajte jogurt, mlijeko i ulje pa umijesite tijesto.

Uključite rernu na 180 stepeni pa nastavite s pripremom. Razvijte tijesto u pravokutnik ili trokut pa naribajte 100 grama maslaca ili margarina. Urolajte poput palačinke pa razvaljajte tijesto po dužini kako bi stvorili više slojeva.

Izrežite tijesto na jednake dijelove pa razvaljajte ih u obliku pravokutnika. Poredajte hrenovke pa umotajte tijesto. Kiflice premažite smjesom od umućenog žumanceta i mlijeka s malo soli pa dodajte sjemenke. Potrebno ih je peći 25 minuta na temperaturi od 180 stepeni.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI