HomeIzdvojenoNedim Sladić dao dugoročnu prognozu: Iz kratkih rukava u debele jakne i...

Nedim Sladić dao dugoročnu prognozu: Iz kratkih rukava u debele jakne i obrnuto

Bh. meteorolog Nedim Sladić ocijenio je danas da narednih godina možemo očekivati sve ekstremnije vremenske prilike širom Evrope, slikovito opisujući temperaturne skokove kao naglo iskakanje “iz kratkih rukava u debele jakne i obrnuto”.

“Mora su sve toplije, a više od dvije trećine planete čine okeani i mora. Sama energija koju upijaju mora jako se slabo oslobađa i ima visok toplotni kapacitet”, objasnio je Sladić za Tanjug. On je naveo da se planeta zbog velike količine toplotne energije bori da održi balans.

“Za svaki stepen postoji 6 do 7 odsto više oborive vode u atmosferi, samim tim više toplotne energije, više oborive vode znači da će u određenim područijima biti mnogo više padavina, da će biti procesi padavina intenzivniji”, objasnio je Sladić.

Dodao je da će se ciklično izmjenjivati nagli periodi kiša koji će se promijeniti u dugotrajnije sušne periode. “Temperaturno gledano, mi ćemo imati nagle temperaturne ekstreme kojima i trenutno svjedočimo, tako da se nemojte iznenaditi da ćemo u sljedećim godinama naglo iskakati iz kratkih rukava u debele jakne i obrnuto”, naveo je Sladić.

Komentarišući “Omega blocking sistem” koji se nalazi iznad Grčke, Sladić je objasnio da se on sastoji iz vruće i hladnije strane.

“‘Omega bloking sistem’ se sastoji iz dva dijela, imamo tu vruću stranu i imamo tu hladniju stranu. Unutar te vruće strane nalazi se u ovom slučaju anticiklonalno polje koje se smjestilo na područje centralne Evrope i sa njegove zadnje strane u južnoj struji je veoma vruć vazduh na području Francuske , Velike Britanije, Nizozemske i Njemačke gdje se temperature približavaju brojci od 34, 35 stepena”, objašnjava Sladić.

On je naveo da je na području Grčke pala veća količina padavina u dva dana, nego u Ujedinjenom Kraljevstvu za godinu dana i dodao da se Srbija, BiH, Crna Gora nalaze u istom podneblju sa istim klimatološkim prilikama.

“Ako se trenutno nije desilo na području naših zemalja, a sada vidimo da se to dešava na području Grčke, onda definitivno treba da budemo obazrivi u narednim godinama koje dolaze, s obzirom na to da su mora toplija nego što je uobičajeno. Zato ne čudi količina padavina na području Grčke”, rekao je Sladić.

Prema njegovim riječima, grčke regije Tesalija i Kerija pogođene su iz razloga što je sa zadnje strane anticiklona koji je tada zahvatao područje Srbije pristizala određena količina svježijeg vazduha koji se susretao sa toplijim vazduhom sa Mediterana.

“Uzimajući u obzir reljef terena, nailaskom na prirodnu prepreku vazduh se još više hladi i zbog toga ne treba da budemo iznenađeni što se sistem održavao na jednom mesu i istresao padavine upravo nad područjem centralne Grčke”, ukazao je Sladić.

Komentarišući visoke temperature u Ujedinjenom Kraljevstvu, Sladić je naveo je sedmi dan za redom kako temperatura u ovoj zemlje prelazi 30 stepeni Celzijusa.

“U većini područja se bilježe i tropske noći, a oborena je i sekvenca rekorda kada je u pitanju broj uzastopnih toplih noći na području Velike Britanije”, naveo je Sladić.

tuzlanski.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI