HomeMagazinNemate ideju kuda za vikend? Donosimo 5 preporuka i sve su u...

Nemate ideju kuda za vikend? Donosimo 5 preporuka i sve su u Bosni i Hercegovini

Meteorolozi najavljuju sunčano i toplo vrijeme ovaj vikend. Ukoliko ga već niste isplanirali, ne želite na more, imate avanturistički duh i otvoreni ste za nove sadržaje – N1 donosi nekoliko lokacija koje biste mogli posjetiti.

Grandiozna Zelengora, spavanje pod vedrim nebom i digitalni detoks.

Katuni ili kolibe su planinska naselja Hercegovaca i Crnogoraca, a nastala su iz potrebe za pukim preživljavanjem ljudi i njihove stoke. Svako planinsko naselje njeguje priču kako je nastalo. Naša ekipa boravila u katunima na Zelengori prošle godine. Ovaj prostor je prirodni, ali i historijski biser. Idealno je mjesto da odmorite tijelo, napunite baterije okruženi zelenilom ili da skoknete do Trnovačkog jezera u Crnoj Gori do kojeg se dolazi na konjima.

Pješčane piramide kod Foče: Visoke do 20 metara i još uvijek rastu.

U mjestu Miljevina kod Foče smještene su Pješčane piramide koje se smatraju pravim remek djelom prirode. Erozijom tla i pod utjecajem mrazeva, vrućina, kiša i jakih vjetrova, nastale su figure zanimljivih oblika. Svojim oblikom i sastavom podsjećaju na piramide u Koloradu (SAD), u Dolomitima (Italija) oblasti Valcea u Rumuniji ili na piramide u Đavoljoj varoši (Srbija). Piramide dostižu visinu do 20 metara i još uvijek rastu. Za nastanak piramida vežu se brojne priče, teorije i legende.

Hutovo Blato

Hutovo blato teritorijalno pripada općinama Čapljina i Stolac, a prostire se na močvarnom, ravničarskom i brdovitom terenu, sa nadmorskom visinom od 1 m do 432 m. Udaljeno oko 15 km od Jadranskog mora tako da je primjetan veliki uticaj sredozemne klime.

Najveća jezera „Hutovog blata“ su: Deransko, Jelim, Drijen, Orah, Škrka i Svitava. Sam park je ustvari močvara nastala od sistema rijeke Krupe, u tipičnom kraškom ambijentu. Prema nedavno obavljenom istraživanju projekta “Life” popisano su 163 vrsta ptica koje ga koriste (ptice selice ili ptice kojima je ono stalno obitavalište), ali i 600 vrsta biljaka.

Ova destinacija je sve atraktivnija za turiste jer nudi i vožnju brodicama kao nezaboravno iskustvo.

Jajce – grad historijskih i prirodnih ljepota

Kraljevskom gradu Jajcu se nalaze brojni spomenici koji svjedoče o historiji BiH, no, ponos Jajčana je zasigurno prirodni biser u centru grada. Vodopad visok 21 metar veličanstveno se obrušava u rijeku Vrbas i nimalo ne čudi što spada među 12 najljepših na svijetu. Bistra rijeka Pliva, koja se obrušava u Vrbas, stoljećima zadivljuje Jajčane i sve one koje put dovede u taj gradić.

Veliko i Malo plivsko jezero su pravi raj za one koji su zaljubljeni u ribolov i ostale rekreativne sportove, a ova jezera su bila domaćin i velikih svjetskih i evropskih takmičenja u kajaku i kanuu na mirnim vodama.

Titov bunker – jedna od najčuvanijih tajni bivše Jugoslavije

Titov bunker u Konjicu jedna je od najčuvanijih tajni bivše Jugoslavije. Javnost je tek 2000. godine saznala za postojanje ogromnog atomskog skloništa, jednog od najvećih ove vrste u Evropi. Za izgradnju bunkera bilo je potrebno čak 4,6 milijardi američkih dolara. Ovaj mali podzemni grad, ujedno je i treći najskuplji projekat u istoriji bivše države, nakon podzemne luke Lora u Splitu (5,6 milijardi dolara) i podzemnog aerodroma Željava u Bihaću koji je uništen (8,6 milijardi dolara). U bunker je, u slučaju nuklearnog rata ili neke druge opasnosti, moglo da stane 350 najviših političkih i vojnih zvaničnika bivše Jugoslavije.

Ovo zdanje građeno je u potpunoj tajnosti u periodu od 1953. do 1979. godine. Tokom cijelog perioda gradnje radnike su iz svih delova Jugoslavije, osim iz grada u kom se nalazi, dovodili sa maramom preko očiju. Oni nisu znali ni gdje se tačno nalaze, ni šta tačno grade, a nakon tri mjeseca su ih, ponovo sa povezom na očima, vraćali kućama.

Danas je Titov bunker jedna od najvećih i najznačajnijih podzemnih galerija u Evropi.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI