HomeVijestiNeobičan proizvod dobio “zeleno svjetlo”: Brašno od kukaca i u Hrvatskoj

Neobičan proizvod dobio “zeleno svjetlo”: Brašno od kukaca i u Hrvatskoj

U posljednje vrijeme zanimanje javnosti privuklo je nedavno odobrenje Europske komisije o mogućnosti prodaje brašna od kukaca i u hrvatskim trgovinama. Jedna je tvrtka s dalekog istoka zatražila od Europske komisije odobrenje da taj svoj, za naše podneblje neobičan proizvod, prodaje i na starom kontinentu. I odobreno joj je. Tako se brašno od kukaca može kupiti i u Hrvatskoj.

Kućni šturci, kukci su od kojih se radi brašno puno proteina i koje se može upotrebljavati u proizvodnji kruha, tjestenine, grickalica, pa čak i slastica. Neki hrvatski građani kojima je u opisu posla da putuju svijetom i hrane se nama neobičnim jelima, o brašnu od kukaca imaju samo riječi hvale, piše HRT.

“Ne vidim u tome ništa sporno zato što je to vrlo vrijedan izvor proteina, hrana kao i svaka druga koja se u drugim zemljama koristi redovito, ne škodi, nema štetnih sastojaka”, za HRT Regionalni dnevnik rekao je Goran Šafarek, biolog i istraživač.

Različitim vrstama kukaca u prehrani već se dugo koriste Južna Amerika, Azija, Afrika, Oceanija. Brašno od kućnog zrikavca ili šturka na europskom je tržištu mjesec dana, nakon što ga je odobrila Europska komisija.

“Nažalost, u onom jednom prostoru donošenja odluke kad je postojala mogućnost eventualno neke reakcije od Europskog parlamenta, to nije uslijedilo, dakle europski zastupnici su mogli dati svoj prigovor rezolucijom. Ovdje je ta reakcija izostala. Jedino je Mađarska bila protiv, ona se općenito protivi stavljanju insekata u jelovnike”, kazala je Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora.

No, nisu, pa se brašno od kukaca već tjedan dana smije prodavati i u hrvatskim trgovinama. Mišljenja građana podijeljena su.

“Jeo sam kukce u Kini i stvarno su dobri, puni proteina, treba probati, možda su dobri, zašto ne”, rekao je jedan od građana.

Sada se protiv brašna od kukaca mogu boriti jedino ratari na poljima, proizvodeći i dalje dovoljne količine pšenice za hrvatske potrebe.

HRT / AS info

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI