HomeIzdvojenoNepropisno parkiranje automobila u Tuzli će vas koštati 190 KM, "pauk" počeo...

Nepropisno parkiranje automobila u Tuzli će vas koštati 190 KM, “pauk” počeo djelovati na cestama

Nepropisno parkiranje automobila u Tuzli je postala svakodnevnica, a kako bi se nesavjesnim vozačima stalo ukraj, lokalno komunalno preduzeće nabavilo je specijalno vozilo, takozvani “pauk”, koje već djeluje na cestama.

Naime, Javno komunalno preduzeće Saobraćaj i komunikacije u Tuzli nabavilo je novo vozilo, takozvani “pauk”, koje će djelovati po pozivu nadležnih.

Vozila koja budu nepropisno parkirana, nakon uklanjanja uz pomoć “pauka”, će biti odložena na lokaciji Saobraćaja i komunikacija u naselju Kojšino u Tuzli.

Kako je navedeno, kazne za vlasnike nepropisno parkiranih vozila koje ukloni “pauk” iznosit će 150 KM, a službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona uručit će i prekršajni nalog u iznosu od 40 maraka.

Za izmještena vozila duže od 24 sata, plaćat će se i dodatna takozvana “ležarina”, koja iznosi 10 KM po danu, a ukoliko se vlasnik vozila pojavi u trenutku kada se uz pomoć “pauka” vrši podizanje automobila bit će dužan platiti polovinu iznosa od 150 KM, odnosno 75 maraka.

Za nabavku specijalnog vozila Javno komunalno preduzeće Saobraćaj i komunikacije izdvojilo je 240 hiljada KM, a prethodnih dana završena je obuka radnika koji će njime upravljati.

Osim u Tuzli, shodno dobijenim dozvolama, ovo vozilo nepropisno parkirane automobile može uklanjati i u drugim gradovima Tuzlanskog kantona.

Inače, Tuzla slovi za grad u kojem je plaćanje parkinga jedna od najjeftinijih stavki, ali i pored te činjenice, saobraćajna nekultura bahatih vozača je itekako prisutna.

Zbog toga se nerijetko dešava da službenici Saobraćaja i komunikacija moraju blokirati vozila koja su parkirana na nepropisan način.

Naime, veći dio javnih površina u Tuzli namijenjen je za parkiranje automobila i one su u nadležnosti Javnog preduzeća Saobraćaj i komunikacije, koje ima formirane cijene po satu, među najnižim u Bosni i Hercegovini.

U zavisnosti od lokaliteta, parking prostori su podijeljeni u tri zone, odnosno nulta, prva i druga. Svaki vozač bi u zavisnosti od zone po satu morao izdvojiti pedeset feninga, marku ili dvije.

Plaćanje se vrši putem ubacivanja novca u aparat predviđen za to, nakon čega vozač dobija račun koji postavlja na vidljivo mjesto u automobilu ili SMS-porukom, odnosno posredstvom mobilne aplikacije.

Djelatnici SIK-a redovno obilaze sve parking prostore, a ukoliko se utvrdi da za vozilo nije plaćena naknada, vrši se njegova blokada postavljanjem “kandže” na jedan od pneumatika.

Uz blokadu nesavjesnim vozačima se nameće I plaćanje 15 KM koliko košta kazna.

klix/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI