HomeIzdvojenoNevrijeme širom Slovenije: Pod vodom mnogi putni pravci, sirene uzbune zbog plime

Nevrijeme širom Slovenije: Pod vodom mnogi putni pravci, sirene uzbune zbog plime

Obilne padavine pogodile su Sloveniju u četvrtak nevečer, a nastavile su se također i u toku ovog jutra. Ogromna količina kiše koja je pala uzrokovala je poplave širom države, a kako javljaju tamošnji mediji, poplavilo je i more.

Padavine su prvo zahvatile zapadni dio zemlje, ali su se do jutra proširile na veći dio zemlje. Zbog jačih pljuskova moguće su poplave većih razmjera, povećana je opasnost od pokretanja klizišta, a probleme će uzrokovati i jak vjetar.

Sirene na obali mora su se oglasile, a za vrijeme plime more je već prošlo rubove obale u Piranu, Izoli, Kopru i Portorožu. Plima je dosegla najviši nivo, ali za sada nema prijave o prouzrokovanoj šteti, prenosi 24ur. Prema podacima Agencije za okoliš Republike Slovenije (Arso), rijeke u zapadnom i središnjem dijelu zemlje rastu. Reke Vipava, Idrijca, Tolminka, Poljanska Sora i Nevljica već su se izlile u područjima koja su inače često sklona plavljenju.

U narednim satima moguća je poplava i pojedinačnih manjih rijeka i bujičnih vodotoka u zapadnoj, sjevernoj i središnjoj Sloveniji, posebno vodotoci sa izvorištem u Kamniško-Savinjskim Alpama.

“Poplavljena područja će se tokom dana povećati u srednjem i donjem toku Vipave. U područjima čestih plavljenja može doći do izlivanja Save u srednjem toku, Drave u donjem toku i Kolpe”, upozorenje je Agencije za okoliš Slovenije.

U općini Tolmin na zapadu Slovenije trenutno je najkritičnija situacija s obzirom da su određeni putni pravci blokirani.

Zbog obilnih padavina u posljednjih nekoliko sati na Sjevernoj Primorski u jutarnjim satima proglašeno je vanredno stanje, sirene za opću opasnost oglasile su se i na Grahovu ob Bači.

“Zbog velikih količina padavina koje su do sada pale na području Baške grape, tamo je već zatvoreno nekoliko dionica puteva zbog nanošenja tla i taloženja, pa je komandant Općinskog štaba civilne zaštite Miha Vencelj , upozorava stanovnike da ne kreću na put”, saopšteno je iz opštine Tolmin, gdje su sve dostupne službe na terenu. Lokacija je mnogo i stalno se otvaraju nove zbog klizišta, pa postoji opća opasnost za cijelo područje, dodaju.

KLIX/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI