HomeIzdvojenoNišta od kazni za vozače koji odbiju testiranje na alkohol i drogu,...

Ništa od kazni za vozače koji odbiju testiranje na alkohol i drogu, delegati glasali protiv

Delegati u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine odbili su podržati Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH kojim bi se uvela kazna u iznosu od 4.000 KM za vozače koji odbiju policijsko testiranje na alkohol i droge.

Sa pet glasova za, osam protiv i jednim suzdržanim ovaj prijedlog izmjena zakona nije dobio potrebnu većinu da bi bio usvojen.

Za ovaj zakon su glasali Šefik Džaferović (SDA), Dženan Đonlagić (DF), Safet Softić (SDA), Džemal Smajić (SBiH) i Zlatko Miletić (ZNG). Protiv su bili svi HDZ-ovi i SNSD-ovi delegati, dok je samo Kemal Ademović (NiP) bio suzdržan.

U prijedlogu koji je u parlamentarnu proceduru uputio DF stoji kako se u zakon treba dodati

“Novčanom kaznom u iznosu od 4.000 KM kaznit će se za prekršaj vozač ili instruktor vožnje koji odbija da se obavi ispitivanje pomoću odgovarajućih sredstava i aparata ili stručni pregled radi provjeravanja da li ima alkohola u organizmu ili da li pokazuje znake poremećenosti izazvane dejstvom alkohola, odnosno da li je pod dejstvom opojnih droga ili lijekova na kojima je označeno da se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje”

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI