HomeIzdvojenoNjemačka osigurala 430.000 eura za renoviranje i sanaciju objekata OSBiH

Njemačka osigurala 430.000 eura za renoviranje i sanaciju objekata OSBiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez i vojni ataše Savezne Republike Njemačke u BiH pukovnik Franz Josef Nolte potpisali su Tehnički sporazum o dodjeli finansijske pomoći za podršku infrastrukturnih radova na lokacijama Oružanih snaga BiH (OSBiH).

Riječ je o još jednoj ovogodišnjoj finansijskoj pomoći koja se realizira u okviru paketa pomoći, koju Vlada SR Njemačke donira Oružanim snagama BiH, namijenjenom osiguranju boljih uslova za boravak i rad pripadnika OSBiH na vojnim lokacijama.

Sredstva iz Sporazuma, u ukupnoj vrijednosti od 430.000 eura, namijenjena su za projekte renoviranja i sanacije objekta za skladištenje oružja, smještaj vojnog osoblja i zamjenu vanjske rasvjete u kasarni „Kozara“ u Banjoj Luci, te  renoviranje i adaptaciju smještajnog objekta za vojno osoblje u kasarni „Zdravko Čelar“ u Derventi.

Potpisani su i aneksi sporazuma kojima se donira dodatnih 40.000 eura na već donirane iznose za lokacije u Doboju i Kiseljaku.

Ministar Helez je iskazao zahvalnost Vladi SR Njemačke na današnjoj i svim drugim donacijama Oružanim snagama BiH koje osiguravaju bolje uslove na lokacijama OS.

Vojnom atašeu Nolteu se posebno zahvalio za njegov lični angažman u implementaciji projekata koji će do kraja godine iznositi oko 6,2 miliona eura.

– Sve ove donacije će nam pomoći da ubrzamo naš put ka euroatlantskim integracijama, što je i naš krajnji cilj – rekao je Helez.

Vojni ataše u BiH pukovnik Nolte rekao je da će se i u budućem periodu voditi isključivo zahtjevima Ministarstva odbrane BiH, a koji će doprinositi sveukupnoj modernizaciji Oružanih snaga BiH.

Ponovio je da Oružane snage BiH smatra jedinstvenim te izrazio zadovoljstvo što se pristupilo realizaciji projekata koji su privremeno bili na čekanju.

Najavio je realizaciju dva nova projekta u vrijednosti od 1,7 miliona eura do kraja godine i skoru posjetu ministra odbrane SR Njemačke Borisa Pistoriusa Ministarstvu odbrane BiH, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.


rtvslon/ASInfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI