HomeVijestiNovi početak ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Herecgovine

Novi početak ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Herecgovine

Podmlađena ženska košarkaška seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine, predvođena novim selektorom Milošom Pavlovićem, okupila  se danas na sedmodnevnim pripremama u Sarajevu.

Na pres-konferenciji Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, selektor Pavlović je u svom prvom obraćanju kazao da ekipu “očekuje žestoko podmlađivanje”.

– Prethodna generacija postavila je izuzetno visoke standarde i napravila velike uspjehe. Sada treba napraviti tranziciju u smjeni generacija i ujedno to će biti moj najveći zadatak. Već smo krenuli, na spiskovima vidmo godišta pozvanih igračica. Malo se kasnilo sa startom. Iz tog razloga bilo je i nekih otkaza, možda neplaniranih, ali smo iskoristili šansu da u ovom periodu okupimo potencijalne mlađe igračice, koje su u ovom trenutku mogle da se odazovu na pripreme. Moja želja je da već od danas krenemo sa postavljanjem sistema. Uz pomoć nekih starijih igračica pokušaćemo kroz godinu ili dvije da dođemo na poziciju da možemo da igramo veliko takmičenje – kazao je Pavlović.

Predsjednik Košarkaškog saveza BiH Dalibor Miloš kazao je da je ženska selekcija BiH imala jako uspješan ciklus, ali da sada kreće od početka.

– Naš izbor je pao na selektora Miloša Pavlovića  sa kojim smo vrlo brzo zaključili da isto razmišljamo, imamo iste principe, vrijednosti, kvalitet i nama je jako drago da smo uspjeli dogovoriti i potpisati suradnju. Nemamo puno vremena, utakmice kavlifikacija za EP igramo u novembru. Ne možemo čekati prvu utakmicu pa da formiramo tim. Rekli smo da ćemo raditi u osmom mjesecu, svjesni da nam se jedan dio igračicia neće odazvati – kazao je Miloš.

Tim menadžerica reprezentacije Razija Mujanović naglasila je da sa novim selektorom očekuje dobru saradnju.

– Od danas startamo, tu su većinom mlađe igračice. Selektor u nekom budućem periodu ima viziju tih igračica, da budu praćene. Dobar dio igračica nije se odazvao zbog našeg kašnjenja u zakazivanju termina. Te igračice su srpremne da u narednom periodu, kada ih selektor bude pozvao, da se odazovu.  U novembru imamo kvalifikacije, sigurno da trebamo krenuti korak po korak, bez nekog velikog rezultatskog pritistka, stavarati jednu dobru ekipu u budućnosti – kazala je Mujanović.

Dugogodišnja kapitenka reprezetacije BiH Milica Deura, članica ekipe koja se prvi put plasirala na SP i bila peta na EP, kazala je da će to za nju biti jedno novo iskustvo.

– Kao dogogodišnjem kapitenu meni je obaveza i čast da budem tu, ja samo uvijek tu za reprezetaciju da pomognem koliko mogu. Mlade djevojka koje traba da se pokažu, dokažu, a naravno i njima treba da je čast što su ovdje. Kraćemo iz počatka, imaćemo semodnevne pripreme na kojim se nadam i vjrujem da ćemo dobro radiiti i postaviti neke temelje za budućnost – kazala je Deura.

Žrijeb grupa kvaliifikacija za EP biće obavljen u seprembru,  nakon što budu objavljene nove rang liste ženskih reprezentacija.

Selektor Miloš Pavlović na sedmodnevne pripreme u Sarajevu pozvao je igračice: Milica Deura (Grčka), Sanja Radulović (Orlovi), Elma Feukić (Tuzla), Lejla Omerbašić (Kosovo), Amna Isaković (Zenica), Ajla Selimović (Španija), Almedina Ahmić (Zenica), Danijela Mitrović (Orlovi), Azra Nikšić (Play Off), Ana Leko (Zrinjski), Jana Guska (Mladi Krajišnik), Ajla Hidić (Start), Dragana Domuzin (Ćeška), Anđela Šipka (Orlovi), Marija Kešeljević (Plamen).  

rtvtk/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI