HomeIzdvojenoNovo poskupljenje goriva u BiH: 'Očekuje se cijena od 3 KM po...

Novo poskupljenje goriva u BiH: ‘Očekuje se cijena od 3 KM po litri’

Zbog rasta cijene barela sirove nafte na svjetskim berzama na 91,17 dolara, i na pumpama u BiH u narednim danima se očekuju više cijene goriva za pet feninga po litri.

Da će doći do rasta cijena naftnih derivata u RS potvrdio je za Nezavisne Đorđe Savić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS, koji ističe da se očekuju cijene više za pet feninga po litri za sve vrste naftnih derivata.

“Stvorili su se uslovi budući da su cijene na ovom nivou već 15 dana, a i zalihe su se istrošile, tako da je realno očekivati nove cijene na pumpama“, kazao je Savić i dodao da svjetske berze diktiraju cijenu goriva na domaćim pumpama.

Ističe da ukoliko neke pumpadžije ne podignu cijene, to će, kako kaže Savić, ići nauštrb njih.

Kako je rekao, barem što se tiče Banja Luke, dizel trenutno košta 2,69 KM, a benzin od 2,65 do 2,69 KM po litri.

Dodao je da u narednom periodu očekuje veće cijene benzina od dizela, jer, kako kaže, veće su ulazne cijene.

Naime, kako je za Nezavisne rekao Almir Bečarević, stručnjak za energetiku u FBiH, posljednja dva-tri dana već je došlo do korekcija cijena na pumpama.

“Zbog svih dešavanja u svijetu logično je i očekivati da će dizel preći tri marke, dok će ostali derivati biti između 2,70 i 2,90 KM, a tržište je veoma napeto”, kazao je Bečarević.

Dodaje da su razlozi rasta u smanjenju proizvodnih kvota, ali da su smanjene i rezerve.

“Već nekoliko dana bilježi se poskupljenje nafte na svjetskim berzama, a prognoze su da će cijene i dalje rasti, pa tako sad barel nafte košta 91,17 dolara, što je za 10 posto više od početka godine“, kazao je Bečarević i istakao da je ovo najviša cijena u posljednjih pet mjeseci.

“Čim dođe do viših cijena nafte, očekujemo i poskupljenje plina“, pojasnio je Bečarević.

Podsjetimo, na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice skočila 4,2 posto, na 91,17 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,5 posto, na 86,91 dolar. Skok cijena nafte na najviše nivoe u pet mjeseci ponajviše je posljedica rasta napetosti na Bliskom istoku.

u Hrvatskoj od danas poskupljuje gorivo za dva, a dizel za jedan cent, odlučila je u ponedjeljak Vlada na telefonskoj sjednici.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI