HomeVijestiŽiviniceObavještenje za emitovanje signala “Prestanak opasnosti“

Obavještenje za emitovanje signala “Prestanak opasnosti“

Obavještavamo građane na području Grada Živinice da se, stavljanjem u funkciju Operativnog centra civilne zaštite Grada Živinice, vrši provjera ispravnosti rada uređaja za emitovanje signala i to svakog prvog dana u mjesecu u 12,00 sati emitovanjem signala “prestanak opasnosti”, a što će se vršiti i ubuduće.  

Dakle, svakog prvog dana u mjesecu, tačno u 12 sati, će se oglasiti signal “prestanak opasnosti”, a riječ je o jednoličnom tonu u trajanju od 60 sekundi.

Pravilnikom o organizovanju i funkcionisanju operativnih centara civilne uređena je organizacija, uslovi i način rada operativnih centara civilne zaštite kao organizacijskih jedinica organa civilne zaštite na području Federacije Bosne i Hercegovine, kao i njihova nadležnost u pogledu prikupljanja informacija koje se odnose na pojavu prirodnih i drugih nesreća koje mogu predstavljati neposrednu prijetnju  i realnu opasnost po život i zdravlje stanovništva, kao i prouzročiti štetu na materijalnim i drugim dobrima.

Ovim Pravilnikom utvrđeni su i znaci za uzbunjivanje na području Federacije Bosne i Hercegovine kojima se građani blagovremeno upozore na nadolazeću opasnost, neovisno od toga da li je nadolazeća opasnost, uzrokovana prirodnim nepogodama, ili na drugi način i neovisno od toga da li je u fazi neposredne prijetnje, ili da li je određena vrsta opasnosti u fazi da je već nastupila.

Sistem “ranog upozorenja” na nastanak opasnosti ima za cilj da građani mogu poduzeti odgovarajuće mjere zaštite i spašavanja vlastitih života, života članova svoje porodice, kao i materijalnih i drugih dobara u svom vlasništvu, te da blagovremeno obezbjede nužne količine prehrambenih proizvoda, pitke vode, hrane za životinje i sl.

Jedinstveni znaci za uzbunjivanje na području Federacije Bosne i Hercegovine su:

  1. “Upozorenje za nadolazeću opasnost” oglašava se kombinacijom jednoličnog i zavijajućeg tona u trajanju od 60 sekundi (dva jednolična tona po 20 sekundi koje dijeli zavijajući ton od 20 sekundi;
  2. “Neposredna opasnost” oglašava je neprekidnim zavijajućim tonom u trajanju od 60 sekundi;
  3. “Prestanak opasnosti” oglašava se jednoličnim tonom u trajanju od 60 sekundi.

OBAVJEŠTENJE

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI