HomeIzdvojenoObilježen Dan osoba s cerebralnom paralizom u Federaciji BiH

Obilježen Dan osoba s cerebralnom paralizom u Federaciji BiH

Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije BiH obilježio je danas Dan osoba s cerebralnom paralizom u Federaciji BiH u okviru kojeg je predstavljena prigodna poštanska marka BH Pošte na kojoj je „Mačak Cicko” autora Jasmina Mehakovića, te koverta sa motivom „Cvijet različitosti“ autorice Almine Šehović.

Autori marke i koverte (FDC) su djeca koja su nacrtala najljepše crteže u okviru projekta „Likovno stvaralaštvo djece/osoba s cerebralnom paralizom i drugim teškoćama i svjesnost zajednice“ čiji je cilj promocija likovnog stvaralaštva osoba s cerebralnom paralizom kroz socijalnu inkluziju i afirmaciju Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH.

Direktorica Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije BiH Emira Švraka je navela da je cerebralna paraliza globalni fenomen, a Međunarodni dan osoba s cerebralnom paralizom, koji su obilježili 6. oktobra, podsjetnik da na svijetu više od 17 miliona ljudi živi sa tim stanjem.

– Danas je za nas veliki datum, nije za slavlje i ne treba čestitati. Ovo je zapravo dan svjesnosti o cerebralnoj paralizi, dan kada želimo da prikažemo sve još nije riješeno, ali i da primjetimo ono što je dobro – rekla je Feni direktorica Švraka.     

Kada je riječ o naizraženijim problemima sa kojima se suočavaju osobe sa cerebralnom paralizom, Švraka je rekla da se najviše govori o arhitektonskim barijerama, ali da su najteže ekonomske barijere i  siromaštvo. Podsjetila je i da se danas obilježava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti na planeti koja, kako je rekla, postaje sve siromašnija zbog ratova koji se dešavaju.

– Porodice osoba sa cerebralnom paralizom i drugim teškoćama često su sa malim primanjima i potrebna im je kontinuirana finansijska podrška, a ne povremena – istakla je Švraka.

Na prigodnoj svečanosti, BH Pošta je autorima crteža, Savezu, te Federalnom ministarstvu za rad i socijalnu politiku, koje podržava rad Saveza, dodijelila plakete sa motivom poštanske marke i mape sa primjercima poštanske marke i koverte (FDC).

– Na ovaj način se čuje i za kreativnost tih osoba jer poštanska marka pokazuje da su djeca i osobe sa cerebralnom paralizom sposobni da stvaraju kao i drugi članovi naše zajednice. Danas u Savezu su sa nama i delegati jer nam je treća izborna Skupština Saveza i to delegati iz Sarajeva, Zenice, Goražda i Sapne. To je vrijedna ekipa koja radi tokom cijele godine da bi svojim članovima omogućila bolji kvalitet života – dodala je Švraka.  

rtvtk.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI