HomeIzdvojenoObjavljen Pravilnik o zabrani pušenja u FBiH, stupa na snagu 13. juna

Objavljen Pravilnik o zabrani pušenja u FBiH, stupa na snagu 13. juna

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine jučer su objavile novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu, koji stupa na snagu osam dana od objavljivanja, odnosno 13. juna.

Novi pravilnik, koji će stupiti na snagu 13. juna 2024. godine, detaljno propisuje uvjete za posebne prostore i prostorije za pušenje, definirajući izuzetke od opće zabrane pušenja u Federaciji BiH.

Prema novim pravilima, vlasnici ugostiteljskih objekata koji žele omogućiti pušenje u određenim sobama moraju slijediti stroge smjernice. Na vanjskoj strani vrata svake sobe u kojoj je dopušteno pušenje moraju biti postavljene jasne oznake sa sljedećim natpisima: “Dozvoljeno pušenje. Pušenje je štetno za vaše zdravlje.” i “Zabranjen ulazak i boravak osoba mlađih od 18 godina.” Ove oznake moraju biti izrađene u formatu A4, tiskane horizontalno, s crnim slovima na bijeloj pozadini, koristeći font Arial 28 bold. Natpisi moraju biti centralno postavljeni, s jednako razmaknutim marginama.

Pravilnik također propisuje da sobe za pušenje u zdravstvenim ustanovama, ustanovama za palijativnu njegu, njegu starijih osoba, te ustanovama za izdržavanje kazne, moraju ispunjavati specifične uvjete. Prostorija za pušenje mora biti potpuno zatvorena i fizički odvojena od drugih prostora, odnosno nepušačkih zona. Površina prostorije ne smije biti manja od 10 kvadratnih metara, niti veća od 20% ukupne površine javnog prostora. Također, prostorija ne smije služiti kao prolaz u druge prostorije.

Dodatno, u prostoriji za pušenje nije dopušteno konzumiranje hrane ili pića. Prostorija mora biti zatvorena sa svim zidovima i plafonom, a vrata se moraju automatski zatvarati i ne smiju ostati otvorena. Zatvoreni prozori i vrata smatraju se dijelom zida. Iznad ili uz vrata prostorije za pušenje mora biti postavljena oznaka: “Prostor za pušenje. Pušenje je štetno za vaše zdravlje.” Također, mora biti jasno naznačeno da je ulazak maloljetnim osobama zabranjen.

U slučaju kvara ventilacijskog sustava, ispred ulaza u prostoriju za pušenje mora se automatski pojaviti oznaka: “Zabranjeno pušenje zbog kvara na ventilacijskom sustavu.” Ove mjere osiguravaju da dim ne prelazi u druge dijelove objekta i da se prostorije za pušenje koriste u skladu sa zdravstvenim standardima.

Novi pravilnik ima za cilj zaštitu zdravlja građana, posebno nepušača, dok istovremeno pruža kontrolirane uvjete za pušače. Ovo je dio šire strategije za smanjenje štetnog utjecaja duhana na javno zdravlje, što je prepoznato kao prioritet u zdravstvenoj politici Federacije BiH.

tuzlalive.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI