HomeIzdvojenoObjavljena lista najvećih uvoznika u BiH, jedan je iz Tuzlanskog kantona

Objavljena lista najvećih uvoznika u BiH, jedan je iz Tuzlanskog kantona

Portal Biznisinfo.ba objavio je listu najvećih uvoznika u BiH u prva tri mjeseca 2024. Na prvom mjestu je Holdina, kompanija kći hrvatskog naftnog giganta INA-e.

Kompanija se bavi uvozom i distribucijom nafte i naftnih prerađevina. U vlasništvu INA-e je i domaća kompanija Energopetrol. Na drugom mjestu je GIKIL, odnosno Global Ispat Koksna Industrija d. o. o. Lukavac. Riječ je o vodećem proizvođaču koksa u BiH i okružju. Treća je Optima grupa Banja Luka, naftna industrija u vlasništvu ruskog Zarubežnjefta.

U okviru grupe posluju rafinerije u Modriči i Brodu, kao i maloprodajni lanac Nestro petrol. Uvoznik lijekova Hercegovinalijek probio se na visoko 4. mjesto, a na petom je ponovno naftni div Petrol.

ArcelorMittal je pao na 6. mjesto. Veliki uspon bilježi Violeta iz Gruda, koja iz godine u godinu sve bolje posluje te koja je usred velikog investicijskog ciklusa. Ovo je značajan skok jer je u prošloj godini Violeta bila na 10. mjestu. Na listi su još TT kabeli iz Širokog Brijega, uvoznik VW vozila Porsche BH, naftna kompanija Antunović AGS i Feal Široki Brijeg.

tuzlainfo.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI