HomeIzdvojenoOd 1. novembra obavezna zimska oprema na motornim vozilima, kolike su kazne?

Od 1. novembra obavezna zimska oprema na motornim vozilima, kolike su kazne?

Odredbama člana 228. zakona, između ostalog, propisano je da će ovlašteno lice ako zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu puta i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, narediti vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost.

BIHAMK je objavio da je od 1. novembra ove godine do 1. aprila sljedeće godine zakonski obavezno imati i koristiti zimsku opremu na motornim vozilima koja su uključena u saobraćaj na teritoriji Bosne i Hercegovine. Izuzetak su motocikli L kategorije i traktori T i C kategorije.

Zimska oprema koja je obavezna bez obzira na vremenske uslove podrazumijeva jedno od troje:

– zimske gume (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima motornog vozila ili
– zimske gume (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za – povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili
– ljetne gume na svim točkovima s najmanjom dubinom profilam od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

– Vreća pijeska i lopata za teretna vozila više nisu potrebni.

Po članu 203. stav 1. zakona o osnovama bezbijednosti saobraćaja na putevima propisane su sljedeće prekršajne i novčane kazne za vozače koji u periodu od 1. novembra 2023. do 1. aprila 2024. ne budu imali obaveznu opremu:

40 KM za vozača, kažnjivo po članu 238. st. (1) tačke 38. 500 KM za preduzeće ili drugo pravno lice kažnjivo po članu 234. stav (1) tačke 22.

500 KM za fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost prevoza po članu 234. stav (2) u vezi stava (1) tačke 22, gore navedenog zakona. BIHAMK napominje da se pored novčanih sankcija, mogu poduzeti i sljedeće mjere u slučaju ukazane potrebe, i to:

– u skladu sa odredbama člana 170. istog zakona na određenom putu ili dijelu puta, u određene dane ili u određenom vremenskom periodu, mogu se propisati zabrane ili ograničenja saobraćaja za sve ili pojedine vrste vozila, ograničiti brzina kretanja vozila, ako su te zabrane ili ograničenja neophodni radi sprečavanja ili uklanjanja opasnosti za učesnike u saobraćaju, ili ako su u pitanju razlozi za nesmetani saobraćaj, odnosno ako se može opravdano očekivati da će saobraćaj biti posebno gust ili otežan,

– odredbama člana 228. istog zakona, između ostalog, propisano je da će ovlašteno lice ako zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu puta i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, narediti vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, ili da vozilo odveze do određenog mjesta gdje može da otkloni neispravnost, odnosno da vozilom nastavi kretanje na putu na kojem je kretanje te vrste vozila dozvoljeno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu, u suprotnom, ovlašteno lice isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.

tuzlalive/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI