HomeTuzlanski kantonOdržana sjednica Vlade TK

Održana sjednica Vlade TK

Danas je održana sjednica Vlade TK. Prihvaćen je Izvještaj o razvoju Tuzlanskog kantona za 2022. godinu. Ovo je dokument pripremljen sa ciljem praćenja i analize stepena društveno-ekonomskog razvoja i strukturnih izazova u Tuzlanskom kantonu. “Izvještaj o razvoju Tuzlanskog kantona je dokument koji  prezentuje cjelovit pregled situacije u TK i razvojnih trendova, kao i implementacije Strategije Tuzlanskog kantona. Vladi i Skupštini kantona treba da posluži kao svojevrstan putokaz u budućim razvojnim procesima”, kaže Erna Kusturica, pomoćnica ministra za razvoj u Ministarstvu privrede TK.  Podaci prezentiranu  u Izvještaju pokazuju da je indeks razvijenosti ostao nepromijenjen u odnosu na 2021. godinu. Zabilježen je ekonomski razvoj u odnosu na godinu ranije. Porast je zabilježen i u fizičkoj proizvodnji.

“On je porastao najveći dijelom u prerađivačkoj indistriji što pokazuje da je TK najpotentniji kantona u F BiH. Kada su vanjsko trgovinski pokazatelji u ptanju uvoz je porastao. Pokrivensot uvoza izvozom je preko 89 %, što je daleko iznad prosjeka F BiH”, navodi Kusturica.

Između ostalog, zabilježen je negativan trend u društvenom razvoju zbog migracija stanovništa. Podaci o implementaciji Strategije razvoja TK  za period 2021.-2027. godina su ohrabrujući, kaže Kusturica.

“U kontekstu procenta implementacije projekata preko 90% sredstava je implementirano u 2022. godini. Ukupan iznos tih sredstava je za skoro 59 miliona veći u odnosu na 2021. godinu. Sadrži i set mjera koji bi trebali pokazatelji vlastima u TK u kojim segmentima treba djelovati u narednom periodu”; dodaje Kusturica..

Usvojen je i Izvještaj o realizaciji plana jesenje sjetve u 2023. godini. Jesenja sjetva je realizovana  u izosu od 89 posto.

U poređenju sa prethodnom godinom značajno je manje zasijanih poljoprivrednih površina. Iako su Vlada Federacije i Vlada TK povećale poticaje za poljoprivredne kulture znatno je smanjenja proizvodnja pšenice kao najznačajnije kulture. Navedeni su i neki od razloga.

Niska otkupna cijena u žetvi 2023. godine. Mislim da je jedan od osnovnih razloga što federalna Vlada F bIh nije donijela minimalnu otkupnu cijenu na sadašnji prijedlog resornog Federalnog ministarstva”, pojašnjava Samid Šarac, pomoćnik ministra za poljoprivredu TK.

Vlada je dala saglasnost na nekoliko odluka među kojima je i Odluka Ministarstva kulture, sporta i mladih, kojom se odobrava 200.000 KM Općini Sapna, za drugu fazu izgradnje Doma kulture u Sapni.

rtvtk/ASainfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI