HomeVijestiOko 4,3 miliona KM za poboljšanje medicinske njege pacijentima s COVID-19

Oko 4,3 miliona KM za poboljšanje medicinske njege pacijentima s COVID-19

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku o prenosu nabavljenih stalnih sredstava u okviru hitnog projekta za COVID-19 za Bosnu i Hercegovinu, krajnjim korisnicima u entitetu FBiH.

Odlukom se odobrava prenos stalnih sredstava za zavode za javno zdravstvo, bolnice, domove zdravlja te ustanove socijalne zaštite, nabavljenih u okviru provedbe ovog projekta.

Ukupna vrijednost nabavljene i isporučene opreme iznosi 4.306.462 kovenrtibilnih maraka (KM), a raspoređena je na 44 ustanove u FBiH od kojih je 11 zavoda za javno zdravstvo, 16 kantonalnih i općih bolnica, tri klinička centra, četiri doma zdravlja te deset ustanova socijalne zaštite.

Federalno ministarstvo zdravstva zaduženo je da s krajnjim korisnicima sačini ugovor o prenosu stalnih sredstava, u skladu sa instrukcijom kojom se utvrđuje metodologija za prenos nabavljenih stalnih sredstava i izvršenih radova krajnjim korisnicima i podnošenje završnog izvještaja o završetku projekta, a krajnji korisnici da dodijeljena stalna sredstva knjigovodstveno evidentiraju, saglasno računovodstvenim propisima u FBiH.

Projekt provode federalna ministarstva zdravstva, te rada i socijalne politike, a finansiran je kreditnim sredstvima Svjetske banke na osnovu sporazuma zaključenog između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Projektnim sredstvima je finansirana nabavka stalnih sredstava za potrebe krajnjih korisnika s ciljem jačanja pripravnosti zdravstvenog sistema, poboljšanju kvaliteta medicinske njege koja se pruža pacijentima s COVID-19 i minimiziranju rizika za zdravstveno osoblje i pacijente.

Uz saglasnost Vlade FBiH i Svjetske banke, potpisan je ugovor sa UNDP-om koji je bio angažovan za provođenje nabavki.

Fena / AS info

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI