HomeIzdvojenoOKTOBAR U OVOJ GODINI NAJTOPLIJI OD POČETKA METEOROLOŠKIH MJERENJA U BIH

OKTOBAR U OVOJ GODINI NAJTOPLIJI OD POČETKA METEOROLOŠKIH MJERENJA U BIH

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH saopšteno je da je u odnosu na dosadašnje najveće srednje oktobarske temperature, oktobar 2023. godine bio topliji do 0,9 stepeni Celzijusa.

Mjesečne anomalije temperatura zraka u odnosu na prosječnu temperaturu za oktobar iz perioda 1991-2020. bile su u rasponu od 3,1 stepen (Livno i Bjelašnica) do 4,9 stepeni Celzijusa (Bihać).

  • Najveće pozitivno odstupanje temperatura zraka zabilježeno je u trećoj dekadi mjeseca. Na pojedinim stanicama srednja dekadna temperatura bila je viša i za sedam stepeni u poređenju sa prosjekom. Iako je mjesec bio ekstremno topao sa rekordnim vrijednostima temperature zraka na neke datume, apsolutni maksimumi za oktobar nisu nadmašeni. Najveća dnevna anomalija zabilježena je 20. oktobra i na pojedinim stanicama bila je viša od 14 stepeni Celzijusa – navode iz FHMZ-a.


    NIŽA UKUPNA KOLIČINA PADAVINA

    Sa druge strane, ukupne količine padavina su bile niže do znatno niže u odnosu na višegodišnji prosjek 1991- 2020.

    Izuzetak čini Livno gdje je mjesečna suma padavina bila malo viša od prosjeka. Raspored padavina bio je neujednačen.

    U prvoj dekadi mjeseca padavine nisu registrovane, a u trećoj dekadi je izmjereno dvostruko više padavina u odnosu na drugu dekadu. Prema procjeni percentila padavine svrstavamo u kategorije vrlo sušno, sušno i normalno. Na najvećem broju stanica dana 22. oktobra je izmjerena najveća dnevna količina padavina. Najveće negativno odstupanje padavina zabilježeno je na Meteorološkoj stanici Sarajevo na kojoj je izmjereno 29,8 mm za oktobar – dodaju iz FHMZ-a.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI