HomeIzdvojenoOnkološki pacijenti iz Tuzle su očajni: Na radioterapiju i dalje putuju u...

Onkološki pacijenti iz Tuzle su očajni: Na radioterapiju i dalje putuju u druge gradove

U Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla i dalje je oko 150 onkoloških pacijenata zbog dotrajalosti aparata za radioterapiju koji mjesecima ne radi primorano odlaziti na dalje liječenje u medicinske ustanove Sarajeva, Zenice i Mostara. Kako je za Oslobođenje kazao dr. Hasan Osmić, šef Odjeljenja za radioterapiju u tuzlanskom Kliničkom centru, tenderska dokumentacija je još u proceduri, tako da sve produžava nabavku aparata.

HITNO DJELOVANJE

Dr. Osmić naglašava da je o potrebi hitnog puštanja u rad radioterapijskog centra u UKC-u Tuzla suvišno bilo šta komentarisati.

– Svakodnevno imamo potrebu za hitnu odluku i potrebu za radioterapijom, s obzirom na to da smo veliki centar kojem gravitira veliki broj pacijenata. Nadamo se brzom rješenju ovog problema s obzirom na to da su u pitanju životi i zdravlje velikog broja pacijenata, naglašava dr. Osmić, dugogodišnji stručnjak iz oblasti radioterapije, koji se bavi liječenjem onkoloških pacijenata, a u radioterapiji je od 1996.

Stoga iz ove zdravstvene ustanove mole da svi pozvani u državnim i kantonalnim vladama pristupe ozbiljno rješavanju ovog vitalnog problema za našu državu.

– Nema izgovora da se sa ovim čeka. Ovo je temeljni vid liječenja onkoloških pacijenata sa najprostijim metodama u radioterapiji i to nismo u stanju da pružimo našim pacijentima. Ne govorim o naprednim tehnikama zračenja IMRT, IGRT, što je sada standard, ne u svijetu, nego u našem najbližem okruženju, ustvrdio je dr. Osmić.

Kazuje nam kako nema dana kada ne dođu bolesni, nepokretni pacijenti, njihova porodica, da učine bilo šta kako bi pomogli. Za onkološke pacijente je problem putovati i 10 kilometara, a ne 100-200 i čekati mjesec, dva, tri…

– Krajnje je vrijeme da se riješi ovaj gorući problem i nema nijednog jedinog razloga da se odugovlači. Zato i medije molim da svi zajedno apelujemo samo radi onkoloških pacijenata i njihovih porodica koji su očajni. Teško mi je sve i opisati koliko pate ovi ljudi, kazao je dr. Osmić.

Kako su dogovorili sa pomenutim medicinskim centrima, 15 pacijenata mjesečno mogu slati u svaki od njih. Iz više razloga tehničke prirode (smještaj, udaljenost) većina pacijenata se odlučuje sa KCU Sarajevo, ali i KB Zenica i SKB Mostar.

Do sada je 76 pacijenata završilo radioterapiju u KCU Sarajevo, a na čekanju je njih 90, u Zenicu su uputili 101 pacijenta, a od toga je završio tretman 61, dok je na čekanju njih 40. U Mostar je upućeno 50 pacijenata i završeno je 25, a na čekanju je isto toliko.

POMOĆ JE NEUPITNA

Kako je za Oslobođenje kazala doc. dr. Inga Marijanović, predstojnica Klinike za onkologiju SKB-a Mostar, uzimajući u obzir trenutnu obustavu rada radioterapije u UKC-u Tuzla, pacijenti se od ožujka upućuju na provođenje u druge centre FBiH.

– Klinika za onkologiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar zbrinula je veliki broj pacijenata iz Tuzle i nastavit ćemo tako sve dok bude potrebe. Ali, i dalje smo otvoreni i spremni primiti i pružiti cjelokupno specifično onkološko liječenje za sve pacijente FBiH, u okviru naših mogućnosti, naglasila je dr. Marijanović.


tip/ASInfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI