HomeZdravljeOtkriven novi lijek koji može zaustaviti najsmrtonosniji oblik raka dojke

Otkriven novi lijek koji može zaustaviti najsmrtonosniji oblik raka dojke

Proboj u borbi protiv trostruko negativnog raka dojke (najsmrtonosniji i najagresivniji) mogao bi biti na pomolu, tvrde australski naučnici. 

Selektivno cilja kancerogene stanice

Za razliku od tradicionalne hemoterapije, novorazvijeni oralni lijek CDDD11-8 selektivno cilja kancerogene stanice unutar tkiva dojke, ostavljajući zdrave stanice neozlijeđenima. Ovaj obećavajući pristup proširuje se i na metastatske lezije otporne na standardnu hemoterapiju.

Trostruki negativni rak dojke, koji čini do 15 posto slučajeva raka dojke, predstavlja ogroman izazov zbog svog brzog rasta, posebno kod mladih pacijenata. Trenutne mogućnosti liječenja uključuju agresivnu hemoterapiju ili najsavremeniju imunoterapiju, s visokim stopama recidiva unutar pet godina.

Stručnjakinja za rak dojke Tereza Hikej (Theresa Hickey) s Univerziteta u Adelaideu vodila je eksperimente na CDDD11-8, izvorno dizajniranom za akutnu mijeloičnu leukemiju.

-Ovaj bi lijek mogao biti ključ za poboljšanje stope preživljavanja – ističe Hikej, naglašavajući važnost tog otkrića.

Studija vezana za taj lijek objavljena je u časopisu Oncogene.

Lijek inhibira ciklin-ovisnu kinazu 9 (CDK9), odnosno ključan put za rast akutne mijeloične leukemije. Naime, niti jedan lijek odobren od američkog FDA ne cilja CDK9, što CDDD11-8 čini potencijalnim revolucionarnim lijekom. Godine 2022. lijek je pokazao uspjeh u inhibiciji CDK9 u životinjskim modelima leukemije, što je u konačnici dovelo do poboljšanih stopa preživljavanja.

No, CDDD11-8 isto tako obećava u liječenju trostruko negativnih karcinoma dojke. Selektivnom inhibicijom CDK9 lijek sprečava transkripciju, proces koji pokreće brzi rast raka. Početni eksperimenti na modelima staničnih linija pokazali su smanjeni rast raka i povećanu smrt stanica raka, s pozitivnim ishodima uočenim i na modelima živih miševa.

Obećavajući znakovi bez štetnih učinaka

Uprkos optimizmu, Hikej priznaje potrebu za daljnjim razvojem prije prelaska na ispitivanja na ljudima. Testiranje provedeno na tkivu i organoidima raka dojke koje potječu od pacijenata dosad je otkrilo obećavajuće znakove bez štetnih učinaka na zdrave stanice. Australski tim se nada kliničkim ispitivanjima na ljudima u sljedećih pet godina, piše Telegraf.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI