Pizza Margarita je specijalitet koji je bukvalno izmišljen za kraljicu. Godine 1889. kraljica Margarita Savojska posjetila je Napulj i tom prilikom je napravljena ova pizza. Prava Margarita se pravi od jednostavnog tijesta za hljeb koje se sastoji od brašna, kvasca, soli i vode, i preliva od oljuštenog ili svježeg paradajza, mocarele ili fior di latte, soli, ekstra djevičanskog maslinovog ulja i listova bosiljka.
Sastojci | Količina |
brašno | 250 g |
topla voda | 150 ml |
so | 1 kašičica |
šećer | 1 kašičica |
suhi kvasac | 1 kašičica |
maslinovo ulje | 2 kašike |
paradajz sos | 200 g |
mocarela | 200 g |
svjež bosiljak | po ukusu |
so | po ukusu |
biber | po ukusu |
Kako pripremiti
- U posudu stavite toplo vodu, šećer i kvasac. Ostavite da odstoji 10 minuta dok se kvasac ne aktivira. Dodajte brašno, so i maslinovo ulje. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte tijesto krpom i ostavite ga na toplom mjestu da naraste, oko 1 sat. Zagrijte rernu na 220°C. Razvucite tijesto na pobrašnjenoj površini u oblik kruga ili pravougaonika, zavisno od želje. Premažite tijesto paradajz sosom, posolite i pobiberite po ukusu. Rasporedite mocarela sir po površini. Dodajte svjež bosiljak. Pecite pizzu u zagrijanoj rerni 10-15 minuta, dok ivice ne postanu zlatno smeđe, a sir se ne istopi i postane zlatan.