HomePenzioneriPenzoneri u FBiH još će samo jednu penziju primiti u trenutnim iznosima

Penzoneri u FBiH još će samo jednu penziju primiti u trenutnim iznosima

Penzioneri korisnici Federalnog zavoda PIO još će samo jednu penziju, onu za mart, dobiti u visini trenutnih iznosa, nakon čega slijedi ponovno povećanje.

Kao što je i propisano Zakonom o penzionom i invalidskom osiguranju Federacije BiH, penzije se usklađuju 15. aprila svake godine tako da se usklađivanje vrši u visini zbroja 50% postotka porasta potrošačkih cijena i 50% postotka porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim penzija ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini.

Akontativno povećanje

Dakle, već će aprilske penzije, koje će se isplaćivati u maju, biti uvećane za određeni postotak. Budući da je zbog razumijevanja teške situacije u kojoj se nalazi najveći broj penzionera u ovom bh. entitetu Vlada Federacije BiH i ove godine donijela odluku o akontativnom povećanju mirovina u visini od 5 posto, već početkom godine u aprilu će uslijediti usklađivanje do konačnog iznosa zbroja 50% postotka porasta potrošačkih cijena i 50% postotka porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini.

Budući da se podaci na osnovi kojih se vrši usklađivanje penzija u Federaciji BiH objavljuju tek u aprilu, još uvijek je nepoznato za koliki će postotak u konačnici penzije biti uvećane, piše Večernji list.

Neke prethodne projekcije pokazuju kako bi se taj postotak trebao kretati od 6 do 7. Ako bi se u konačnici penzije uvećale za 6 posto, tada bi iznos najniže penzije u ovom bh. entitetu ubuduće iznosio 570 KM, dok bi u slučaju uvećanja od 7 posto iznos ove penzije bio 575,90 KM. Iz Saveza penzionera Federacije BiH u više su navrata istaknuli kako će od Vlade Federacije BiH tražiti izdvajanje dodatnih sredstava za penzionere kako bi se osigurao neki oblik pomoći ovoj populaciji.

Jednokratna pomoć

Jedan od načina na koji bi se, prema njihovu mišljenju, moglo pomoći ovoj kategoriji stanovništva je osiguranje novca u federalnom budžetu za jednokratnu novčanu pomoć penzionerima. Ističu kako bi najveći iznos pomoći trebao biti dodijeljen onima s najnižim primanjima, odnosno korisnicima minimalnih mirovina, dok bi oni s visokim i korisnici najviših mirovina bili izostavljeni iz ove pomoći.

Drugi način na koji se može pomoći ovoj populaciji je, kako smatraju u Savezu, povećanje iznosa najniže penzije, o čemu će također pokušati naći zajednički jezik s Vladom Federacije BiH.

Inače, prema podacima Zavoda za penziono i invalidsko osiguranje Federacije BiH, najniža penzija za februaru iznosila je 565,18 KM, a zajamčena 674,52 KM. Najviša penzija ostvarena prema Zakonu o MIO (Službene novine 13/18) iznosi 2800 KM, dok najviša penzija ostvarena prema zakonu koji je vrijedio do 1. marta 2018. iznosi 2757,44 KM.

Prosječna penzija korisnika samostalne penzije, a kojih je na isplati za februaru bilo 364.249, iznosila je 710,64 KM. Penzija za februar primilo je 446.659 korisnika, a ukupno potrebna sredstva za isplatu iznosila su oko 285 miliona KM.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI